Groene energie levert meer op dan spaarboekje

  BE   21 oktober 2014 Bron: VRT Nieuws
`Het rendement op investeringen in groene energie is groter dan dat op een spaarboekje`, aldus Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom in `De ochtend`. Ze reageert daarmee op het bericht in De Morgen dat investeringen in groene energie in Vlaanderen zijn stilgevallen en benadrukt dat investeren in groene energie aantrekkelijk blijft. Uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat de investeringen in groene energie in Vlaanderen volledig lijken stil te vallen. Een voorbeeld: in 2011 werden in Vlaanderen nog 20 windmolens op land en 84.000 zonnepanelen geplaatst, in 2013 ging het nog om 7 windmolens en 2.700 zonnepanelen.

Volgens Vlaams minister Turtelboom draagt de huidige Vlaamse regering "een grote factuur uit het verleden" mee. "Er is jarenlang met subsidies gegooid. Die oversubsidiŽring heeft er toe geleid dat er nu nog een grote factuur in de kast ligt. Ik wil op een andere manier aan beleid doen", aldus Turtelboom.

Dat beleid is volgens de Open VLD-minister gestoeld op enerzijds een degelijke voorfinanciering (bv. via groene leningen) en anderzijds een "stabiel investeringsklimaat". Ze benadrukt daarom dat er misschien een einde is gekomen aan de supersnelle terugverdientermijnen voor groene investeringen, maar dat het rendement interessant blijft. "Het rendement op groene investeringen blijft vele malen groter dan dat op een spaarboekje", aldus Turtelboom.

Volgens Turtelboom blijft het de ambitie om tegen 2020 de Europese doelstelling van 20 procent groene energie te halen. "We moeten blijven inzetten op duurzame energiebronnen, weg van het nucleaire."


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo