Nieuwbouw

Groene buurman voor Chinese toren OMA

De Oostenrijkse architect Hans Hollein heeft het ontwerp voor een kantoortoren naast de Shenzhen Stock Exchange van OMA gepresenteerd. Het 200 meter hoge gebouw valt op door de verticale tuinen die in de gevel zijn verwerkt. De oplevering van de SBF Tower is gepland voor 2013.

De toren van Hollein contrasteert enorm met de wolkenkrabber van OMA en met de andere hoogbouw die op de locatie zal verrijzen. Anders dan de overige gebouwen heeft de SBF Tower niet alleen een vlakke gevel, maar wordt deze afgewisseld met begroeide zones van elk vijf verdiepingen.

Iedere verdieping in deze zone heeft een eigen uiterlijk, dankzij de uitstekende of juist terug liggende volumes die over de gevel zijn verdeeld. Ter contrast hebben de vier andere gevelzones een gladde transparante gevel, met een vlakverdeling die is ontstaan door de zichtbare kolommen en vloeren.

Het 42 verdiepingen hoge gebouw beschikt over een ruime glazen entree, die enkele etages beslaat. Tegen de toren aan wordt een businesscentrum gebouwd, terwijl ondergronds een tweelaagse parkeergarage komt. Het totale kantooroppervlak bedraagt 80.000 vierkante meter.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant