Vastgoed

Groen! wil woonrecht Doel verlengen

Groen! wil het woonrecht in Doel verlengen. De partij heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend in het Vlaams Parlement. Vanmorgen hielden de groenen een actie bij het hoofdkwartier van regeringspartij N-VA. De N-VA zegt dat de regering het beleid voortzet in verband met Doel dat Groen! mee uitgestippeld heeft.

Huurders in Doel mogen nog tot 31 augustus huren in het Scheldedorp, dan vervalt het woonrecht. Doel moet plaats maken voor de uitbreiding voor de Antwerpse haven, hoewel volgens critici een uitbreiding in dat gebied weinig zin heeft. Groen! wil dat het woonrecht na 31 augustus blijft gelden.

De partij vraagt daarvoor de steun van regeringspartij N-VA. De Vlaams-nationalistische partij verklaarde voor de verkiezingen dat Doel kansen moet krijgen zolang er geen bouwvergunning is voor het geplande Saeftinghedok. Groen! vraagt de N-VA om voet bij stuk te houden.

De N-VA zit nu echter in de regering en laat weten dat ze trouw het regeringsakkoord zal uitvoeren, hoewel ze voor de stembusslag een ander standpunt was toegedaan. "Afrit Vlaanderen is afgang Doel geworden. Voor de verkiezingen vecht de N-VA mee voor het woonrecht. Nu laten ze Doel koudweg vallen. Dat is brutaal", zegt Groen!-fractieleider Filip Watteeuw.

"Groen! bepaalde mee beleid"

N-VA is er bij de regeringsonderhandelingen niet in geslaagd een moratorium op de afbraakwerken in Doel binnen te halen, maar wat de Vlaamse regering doet is alleen maar een voortzetting van het beleid dat de vorige regeringen hebben uitgestippeld. En Groen! maakte van 1999 tot 2004 deel uit van de meerderheid. Zo reageert de N-VA op de kritiek die Groen! eerder uitte op de houding van de Nieuw-Vlaamse Alliantie in het dossier-Doel.

"De N-VA heeft bij de onderhandelingen voor de Vlaamse regering sterk geijverd voor een moratorium op de afbraakwerken, zoals Groen! ook vraagt, maar we hebben dat helaas niet binnengehaald. Dat geven we eerlijk toe. In coalitiegesprekken kun je nu eenmaal niet op elk punt je zin krijgen. We betreuren dat uiteraard. Maar de actie van Groen! is vrij goedkoop, want vanaf 1999 heeft Groen! - die toen ook in de Vlaamse regering zetelde - altijd alle beslissingen mee ondersteund, zoals het Deurganckdok, die ertoe geleid hebben dat er voor Doel nauwelijks nog toekomst is. Dat Groen! nu probeert haar maagdelijkheid te herwinnen ten aanzien van Doel, is dan ook nogal goedkoop", zo zegt Van Dijck.

Ook interessant