Verbouwen

Groeiende vraag naar ecologische dakbedekking

Vorig jaar bracht Derbigum, de Belgische specialist in waterdichtings- en energiebesparende dakbedekkingmaterialen, de wereldprimeur Derbipure® op de markt. Een plantaardig wit dakmembraan op basis van plantaardige oliën en dennenharsen dat een volwaardig alternatief is voor bitumineuze roofing en belangrijke voordelen biedt. De interesse van architecten voor dit duurzame product is groot en na meerdere internationale bedrijfsprojecten, worden nu ook privéwoningen bedekt met Derbipure. Derbigum zal in de toekomst verder inspelen op de groeiende markt voor duurzame en ecologische dakbedekkingen.

De afwerking bij uitstek voor een lage energiewoning

De nieuwbouwwoning op de ‘Chartreuse berg’ in Holsbeek is een lage energiewoning. Het huis staat midden in de bossen en werd zoveel mogelijk ‘ecologisch’ gebouwd. De houten skeletstructuur is volledig opgebouwd uit ecologische materialen en de isolatie bestaat uit glaswol op basis van gerecycleerd glas. De verwarming wordt aangestuurd met een warmtepomp onder de grond en het regenwater wordt gerecupereerd in een reservoir van 10.000 liter. De Velux platdakvensters met dubbele beglazing en lage K-waarde (1,4 W/m²K) zorgen voor extra licht via het dak zonder een koudebrug te vormen. Een dakafwerking met het duurzame Derbipure past dan ook volledig in dit concept van ecologisch en duurzaam bouwen.
Eigenaar Stefan Theunis: “Voor ons was dit de ideale afwerking van onze lage energiewoning. Deze dakbedekking biedt tal van voordelen en is bovendien deels gemaakt van hars van dennenbomen waar wij in deze bosrijke omgeving door worden omringd. Een perfect passend plaatje dus. “

De voordelen op een rijtje
• Milieuvriendelijk en duurzaam
Derbipure is 100% plantaardig, op basis van plantaardige oliën en dennenharsen, en 100% recycleerbaar. De dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar.
• Energiebesparend en comfortverhogend
De innovatieve witte dakbedekking weerkaatst de zonnestralen beter dan welk materiaal ook: tot 81% lichtweerkaatsing. Op die manier wordt de hitte die normaal via het dak de woning indringt, optimaal afgestoten. Zo werkt Derbipure als passieve koeler en draagt het bij tot een verminderd energieverbruik én verhoogd comfort.
• PH-neutraal
De plantaardige baisis van Derbipure is pH-neutraal waardoor het regenwater gemakkelijk kan worden gerecupereerd.
• Dunner en gemakkelijk aan te brengen
Waar normaal gesproken een dakmembraan 4 mm dik is, is Derbipure slechts 3 mm dik. Er is dus minder materiaal nodig, terwijl wel dezelfde eigenschappen behouden worden. Ook voor dakwerkers biedt dit voordelen: het is makkelijker aan te brengen omdat er voor een dunner product minder warmte nodig is om het ‘week’ te maken en te kunnen plooien.

Opbouw van het dak
Het dak heeft een totale oppervlakte van 275 m² en is als volgt opgebouwd:
- OSB-plaat als ondergrond
- DERBICOAT NT 2,5 mm als dampscherm
- 16 cm PUR isolatie
- DERBICOAT NT 2,5 mm als onderlaag gelijmd met DERBIBOND NT op de isolatie
- DERBIPURE 3 mm als eindlaag gelijmd met DERBIBOND NT op de onderlaag

De dakwerken werden uitgevoerd door dakwerker Marc De Neef, een specialist in het plaatsen van platte daken. “Wij zien een groeiende interesse in witte daken. Gezien de vele voordelen is dit niet verbazingwekkend en ik ben er van overtuigd dat deze interesse in de toekomst alleen nog maar groter zal worden. Wij werken altijd met producten van Derbigum en met het plantaardige Derbipure hebben we een nieuwe troef in handen voor de groeiende markt van ecologisch en duurzaam bouwen.”

Cradle to cradle certificaat voor een toekomstgerichte oplossing
Derbipure kreeg eerder dit jaar het Cradle to Cradle®-certificaat toegekend. Dit certificaat benadrukt dat producenten er voor zorgen dat hun producten volledig herbruikt kunnen worden waardoor nutteloos afval vermeden wordt. Het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) dat deze certificaten toedeelt beoordeelde dat Derbipure een uniek product is en dit certificaat op haar naam mag zetten. Een bewijs voor de gebruikers dat Derbigum ver gaat in keuze van materialen en processen voor gezondheid, veiligheid en continue recyclage.

Op termijn wil Derbigum het Derbipure-assortiment uitbreiden. Marketing Manager Els Trio: “Met dit project hebben we de eerste stap richting afbouw van bitumen gezet. Bedoeling is om geleidelijk alle bitumenhoudende producten te vervangen door ecologische alternatieven. Uiteraard blijft ons bestaande assortiment dakbedekking nog bestaan, maar we blijven investeren in deze technologie en in onze ‘greennovation’-strategie. De vraag naar plantaardige membranen is er en zal in de toekomst alleen maar groeien. Derbigum gaat de toekomst met een groen gevoel tegemoet.”