Vastgoed

Grensgemeenten rond Maastricht moeten samenwerken op woningmarkt

De Belgische gemeenten Lanaken, Riemst en de Nederlandse gemeente Maastricht moeten structureel gaan samenwerken op het gebied van woningbouw. Beide Belgische gemeenten maken immers deel uit van de regionale woningmarkt van Maastricht. Het zijn enkele van de resultaten en adviezen uit een onderzoek naar de grensoverschrijdende woningmarkt in de gemeenten Maastricht, Lanaken en Riemst.

Hiertoe is opdracht gegeven door de partners in de Albertknoop - het samenwerkingverband tussen beide provincies Limburg en de gemeenten Maastricht en Lanaken - en de grensgemeente Riemst.

Het blijkt dat er sprake is van verdringing door Nederlandse huishoudens van de Belgische starters in de gemeenten Lanaken en Riemst. De aantrekkelijkheid van de regio rond Maastricht als woonplaats is met name terug te voeren op het aanbod grondgebonden woningen in een landelijke omgeving. Maastricht legt in het woonmilieu meer de nadruk op stedelijkheid. Verder vinden velen Maastricht te duur en oriënteren zich daarom op de Belgische regio. Daar komt nog bij dat Nederlanders in België meer financiële armslag hebben door de onbeperkte aftrek van de hypotheekrente die zij genieten. Daardoor zijn de laatste jaren in toenemende mate ook de middeninkomens naar Lanaken en Riemst verhuisd.