Gratis online tool om de waarde van vastgoed te schatten

  BE   3 juni 2019 Bron: finn
Gratis online tool om de waarde van vastgoed te schatten
Immoweb lanceert vandaag een eenvoudige, gratis tool om de waarde van vastgoed te schatten. De nieuwe tool is ontwikkeld op basis van een van de grootste vastgoeddatabases van het land, meer bepaald de 300.000 meest recente zoekertjes op Immoweb. De nieuwe tool past in de missie van Immoweb om aanwezig te zijn op alle belangrijke immo-momenten: bij aankoop, huur, renovatie of verkoop.

De Belg heeft nog altijd een baksteen in zijn maag en blijft investeren in onroerend goed. Volgens de Nationale Bank van BelgiŽ vertegenwoordigt vastgoed gemiddeld 86,3% van de activa van Belgische huishoudens. Met een nieuwe tool wil Immoweb de Belg snel en makkelijk een idee geven van de waarde van zijn vastgoed.

ďImmoweb wil niet de expertenrol van makelaars overnemen. Integendeel, wij zien onze tool als een aanvulling op hun werk. Ons doel is om een eerste indicatie te bieden van de waarde van vastgoed door middel van een geloofwaardige prijsvork. Als de gebruiker een meer nauwkeurige schatting wil, raden wij aan om contact op te nemen met een makelaar. In onderzoek stelden we vast dat 53% van de Belgen die hun eigendom wil verkopen een kijkje neemt op Immoweb om prijzen te vergelijken. We wilden hen een praktisch en snel hulpmiddel aanbieden, helemaal gratisĒ, zegt Valentin Cogels, CEO van Immoweb.

De immoschatter gebruiken is heel eenvoudig. De gebruiker voert een reeks parameters in van het vastgoed zoals adres, oppervlakte, aantal kamers, enz. Op basis van die parameters berekent het algoritme een prijsvork voor de waarde van het vastgoed. Voor de ontwikkeling van het algoritme werkte Immoweb samen met developers en vastgoedexperts. Vervolgens werd het getest en verfijnd op meer dan 300.000 zoekertjes die de laatste twee jaar op Immoweb verschenen.

ďOns doel is een eerste, snelle, geloofwaardige schatting van vastgoed te geven. Dit is een leuke manier om de toegevoegde waarde van onze unieke database ter beschikking te stellen van onze gebruikers. Uiteraard zullen we de tool blijven verfijnen en aanvullen met nieuwe gegevens om hem steeds krachtiger te maken", verklaart de CEO van Immoweb.

Locatie, oppervlakte en algemene staat als basis van de schatting

Locatie, locatie, locatie is het mantra in de vastgoedmarkt, en uit onderzoek van Immoweb blijkt inderdaad dat het adres de belangrijkste factor is die de waarde van vastgoed bepaalt. De andere twee parameters die de waarde van vastgoed in grote mate bepalen zijn de grootte en de staat van het vastgoed (nieuw, gerenoveerd, in goede staat,...).

"De ligging is het eerste waarmee mensen rekening moeten houden wanneer ze de waarde van hun eigendom willen weten. Het heeft absoluut geen zin om vastgoedprijzen in verschillende regio's of gemeenten met elkaar te vergelijkenĒ, aldus Valentin Cogels.

Maar zelfs met een relatief beperkte set van parameters wordt het algauw erg ingewikkeld om te bepalen hoe al de parameters elkaar onderling beÔnvloeden. Dankzij artificiŽle intelligentie en Ďmachine learningí slaagde Immoweb erin om toch een krachtig algoritme op punt te stellen.

ďHet ontwikkelen van deze tool was een serieuze uitdaging op het gebied van databases en machine learning. Veel van de technologie die voor onze immoschatter wordt gebruikt, bestond een paar jaar geleden niet eens. We zijn dan ook heel trots op ons werk, want we geloven dat het onze gebruikers een echte meerwaarde biedt. Maar we herhalen: de waarde van een onroerend goed bepalen is en blijft een complex gegeven. Het is voor Immoweb duidelijk dat makelaars altijd het best geplaatst zullen blijven om de waarde van immobiliŽn heel precies in te schattenĒ, besluit Valentin Cogels van Immoweb.

Klik hier om de gratis tool te bekijken

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo