Algemeen

Goedkoper wonen in Stad van de Zon

De drijfveer voor de ontwikkeling van de CO2-neutrale woonwijk Stad van de Zon ligt bij de gemeente Heerhugowaard die ziet dat energiezuinig bouwen toekomst heeft. Toch lijkt dat vooralsnog niet de reden voor aspirant-kopers om voor Stad van de Zon te kiezen.

Zelfs niet als blijkt dat iemand die een woning koopt in de woonwijk Stad voor de Zon 1000 euro per jaar minder aan energiekosten kwijt is, is dat niet de reden voor aspirant-kopers om voor Stad voor de Zon te kiezen.

De vereiste en realiseerbare epc’s (energieprestatiecoëfficiënten) gaan om de haverklap naar beneden en daar is het milieu mee gediend en doen we bovendien een poging de afspraken na te komen, die zijn overeengekomen op de Kyoto-conferentie. Het zijn vooral gemeenten als Heerhugowaard naast betrokken projectontwikkelaars, onderzoekers en aannemers die doordrongen zijn van de noodzaak om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en het terugdringen van de CO2-uitstoot Bij de particulieren zit het milieubewustzijn er nog niet goed in. Mensen kiezen nog steeds liever voor een tuintje op het zuiden. En dat terwijl W. Koppen, directieadviseur van Vos’ Projectontwikkeling heeft uitgerekend dat een standaard energiezuinige woning met een epc van 0,46 in Stad van de Zon ongeveer 1000 euro per jaar voordeliger is in de energiekosten dan een reguliere nieuwbouwwoning met een epc van 1,0. Het blijkt geen argument dat particulieren aanzet tot de aanschaf van een energiezuinige woning. De kostprijs hiervan ligt weliswaar ongeveer 5400 euro hoger, maar dat is dus in circa vijf jaar terugverdiend. Koppen kan de oorzaak van lage interesse nog niet goed inschatten. “We zijn klaarblijkelijk nog te rijk”, meent hij.
Toch komt Stad van de Zon er, die zijn energie voor een groot deel van pv-panelen afhankelijk zal zijn. Het project is hoe dan ook een doorbraak op het gebied van zonne-energie.

Grootste
De woonwijk is een onderdeel van de HAL Vinex-locatie (Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk) en telt 2600 woningen waarvan het vierkante hart van 700 bij 700 meter 1400 woningen telt. De zonnepanelen op de daken van woningen en gebouwen in het HAL-gebied krijgen een totale oppervlakte van 50.000 vierkante meter met een totaal vermogen van 5 megawatt. Dat is tweemaal meer dan het dak op het Floriadeterrein. Volgens ing. C. Bakker, projectleider energie van de gemeente Heerhugowaard is het ’s werelds grootste gebouwgebonden zonne-energieproject, met dat verschil dat het geen aaneengesloten oppervlakte betreft voorzien van pv-panelen, maar zonnepanelen ontworpen op daken van allerlei verschillende woningen.
Het project, waarvan de ontwikkelingsplannen al in 1993 bekend waren, heeft bijgedragen aan standaardisering van pv-systemen. Koppen: “In 1999 is de intentieverklaring voor de Stad van de Zon getekend. Maar op basis van de toenmalige kostprijs van pv-panelen was de financiering niet rond te krijgen.” Koppen is vervolgens zelf op onderzoek uitgegaan. Dit resulteerde in een nieuw bevestigingssysteem, een rail-kliksysteem op een EPDM-dak dat door zijn functionaliteit bovendien de nieuwe standaard zou worden. Koppen: “Het grootste bouwkundige probleem was de waterdichtheid. Veel systemen werken met kit, maar dat was in onze ogen niet duurzaam genoeg en daarmee ongeschikt voor toepassing op een dak.” De standaard dakelementen lenen zich bovendien voor prefabbouw. Koppen: “Als een fabrikant de EPDM-folie onder geconditioneerde omstandigheden aanbrengt, bestaat er geen gevaar voor het insluiten van vocht in de constructie en dat is heel belangrijk als je bedenkt dat 60 procent van de bouwschades het gevolg is van ingesloten vocht.”

Derde generatie
Op dit moment is, sinds de start van het project, de derde generatie pv-systemen een feit. Koppen: “Dit is een absolute doorbraak. We zijn nu in staat ook passtukken van andere materialen zoals trespa of gekleurd glas in het systeem te klikken die goedkoper zijn dan pv-panelen. Dit geeft meer architectonische vrijheid.” Het systeem leent zich dus voor andere dan pv-systemen. Als een koper dat wil, krijgt hij een glazen dak met goudcoating. De combinatie van een gegarandeerd waterdicht modulair systeem dat voor een prijs was te leveren die onder de bestaande systemen lag, was een stimulans voor de toepassing in Stad van de Zon.
Een kink in de kabel leek het gewijzigde subsidiebeleid van de regering. Volgens Bakker heeft staatssecretaris Van Geel inmiddels toegezegd grootschalige pv-projecten te blijven steunen op grond van het innovatieve karakter van de projecten.
Naar verwachting is de Stad van de Zon begin 2006 geheel opgeleverd.
Build for Life