Dossier Coronavirus / COVID-19

Goed dat bouwactiviteiten kunnen worden verdergezet

  BE   25 maart 2021 Bron: Bouwunie
Goed dat bouwactiviteiten kunnen worden verdergezet
Het overlegcomité heeft vandaag een aantal nieuwe maatregelen afgekondigd. Er is ondermeer beslist dat vanaf zaterdag winkelen in niet-essentiële winkels enkel nog kan op afspraak. Bouwunie is tevreden dat de bouwactiviteiten niet stilvallen. “Uit recente controlecijfers van de inspectiedienst en een eigen bevraging bij een 800-tal bouwbedrijven blijkt dat de preventiemaatregelen goed worden toegepast en clusterbesmettingen een absolute zeldzaamheid zijn in de bouw”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Het is voor onze sector ook positief dat winkelen op afspraak mogelijk blijft. Voor de meeste toonzalen kan zo de verkoop toch blijven doorgaan.”

Vanaf zaterdag mogen niet-essentiële winkels, zoals ook toonzalen, enkel nog op afspraak bezocht worden. Bouwunie is tevreden dat de deuren niet volledig gesloten worden. “Door op afspraak te werken worden de bezoeken gespreid en is mits het correct naleven van de maatregelen is het besmettingsrisico minimaal. Een volledige sluiting zou nefaste gevolgen hebben op de orderboeken en de economie. We hopen dat de coronacijfers nu vlug terug in de goede richting evalueren en dat deze beperkingen van korte duur zullen zijn.”

De beroepsvereniging is tevreden dat de bouwactiveiten kunnen verdergezet worden. “ Er is een veiligheidsprotocol afgesproken tussen de sociale partners dat goed wordt nageleefd. Bouwunie heeft hierover steeds ruim gecommuniceerd en gesensibiliseerd. Dat werpt vruchten af, want uit een recente bevraging die Bouwunie voerde bij meer dan 800 bouwbedrijven blijkt dat bij 96 procent de maatregelen zeer duidelijk zijn. Ook uit de cijfers van de inspectiediensten blijkt dat de maatregelen goed worden toegepast. We roepen onze leden op om hier de volgende weken meer dan ooit aandacht voor te blijven hebben.”

In de bevraging werd ook gepeild naar het aantal besmettingen in de bedrijven. 14 procent van de bevraagden zegt sinds begin dit jaar een coronabesmetting te hebben gehad binnen het bedrijf. In 80 procent van de gevallen kwam deze besmetting van buitenaf, dus niet werkgerelateerd, en kon erger worden voorkomen door snel quarantainemaatregen te nemen. 40 procent van de bevraagde bouwbedrijven werden geconfronteerd met quarantaine bij een of meerdere van hun medewerkers. Jean-Pierre Waeytens: “Dit toont aan dat de preventiemaatregelen werken. Dat er besmettingen binnenkomen van buitenaf is onvermijdelijk, maar zogenaamde clusterbesmettingen binnen een bouwbedrijf of op de werf zijn hoogst uitzonderlijk.”

Vaccineren op de werf

Bouwunie herhaalt haar vraag om de externe bedrijfsgeneeskundige diensten in te schakelen om ook op de werven te vaccineren. Zij zijn goed uitgerust met omgebouwde bussen en trailers om dit in perfect hygiënische omstandigheden te laten gebeuren. Dit is een grote opportuniteit om, bij voldoende voorraad, de vaccinatiecampagne snel en efficiënt te laten verlopen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo