Dossier Coronavirus / COVID-19

Sneltesten als eerste stap naar vaccinatie op de werven

  BE   18 maart 2021 Bron: Bouwunie
Sneltesten als eerste stap naar vaccinatie op de werven
© BELGA
Werknemers in bedrijven waar telewerk onmogelijk is, worden binnenkort twee keer per week getest via een sneltest. Dat maakte premier De Croo eerder deze week bekend. Die testen zullen uitgevoerd worden door de bedrijfsgeneeskundige diensten. Bouwunie is tevreden dat op deze wijze al een eerste stap wordt gezet om de externe preventiediensten te betrekken en hoopt dat nu ook snel ter plaatse gevaccineerd zal worden.

“Alle werknemers twee keer per week testen is een nobele doelstelling, maar zal een stevige uitdaging en belasting worden voor de bedrijfsgeneeskundige diensten en de werkorganisatie op onze werven. Het is daarom ook niet meer dan logisch en noodzakelijk dat er, van zodra er voldoende voorraad is, tijdens deze bezoeken ook daadwerkelijk kan worden gevaccineerd. De externe bedrijfsgeneeskundige diensten zijn goed uitgerust met omgebouwde bussen en trailers om dit in perfect hygiënische omstandigheden te laten gebeuren”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De beroepsvereniging pleitte eerder al om op de werven ter plaatste te gaan om de medewerkers te vaccineren. “Het zou nogal kras zou zijn om wekelijks dezelfde mensen twee maal te testen, terwijl men tegelijkertijd evengoed de vaccinaties kan toedienen. Deze uitrol van sneltesten door de externe preventiedienst is dus een grote opportuniteit om ook de vaccinatiecampagne efficiënter te laten verlopen”, aldus Waeytens.

Bouwunie benadrukt dat deze nieuwe wekelijkse verplichting geen bijkomende kost mag meebrengen en de werking en organisatie van het bouwbedrijf niet mag beïnvloeden. “We hebben met de sociale partners in de bouw een protocol uitgewerkt zodat er veilig kan gewerkt worden. De sneltesten zijn zeker nuttig om mogelijke besmettingshaarden snel te ontdekken, maar de kosten mogen niet verhaald worden op de bouwbedrijven. Het mag bovendien geen ontradende factor zijn om fysiek te komen werken. Telewerken in de bouw is nu eenmaal niet mogelijk.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo