Vastgoed

Gluurverhogingsvoorstel slecht onderbouwd

De Woonbond vraagt de Eerste Kamer de wetsvoorstellen over de inkomensafhankelijke huurverhogingen af te wijzen. Advocatenbureau en privacy-specialist Kennedy Vander Laan stelt dat de onderbouwing van de voorstellen onvoldoende is om inbreuk op de privacy van huurders te rechtvaardigen.

De Woonbond schrijft de Eerste Kamer het zorgwekkend te vinden dat zorgvuldige besluitvorming over wetsvoorstellen die 3 miljoen hurende huishoudens in Nederland raken, ondergeschikt lijkt te zijn aan de deadline van 1 maart die het kabinet zichzelf heeft gesteld.

Volgens de bond zijn de wetsvoorstellen door de Tweede Kamer gejaagd, onder het motto dat de doorstroming erdoor wordt bevorderd. Huurders zouden vanwege de hogere huren kiezen voor een koopwoning. Daarbij toont het kabinet echter op geen enkele manier aan dat die doorstroming op gang komt. Een cijfermatige onderbouwing ontbreekt. Wel zegt de regering dat het niet is uitgesloten `... dat de door dit wetsvoorstel geboden ruimte in hoge mate zal worden ingezet ter dekking van de [verhuurders]heffing.' Kortom, het lijkt meer om belastinginkomsten dan om doorstroming te gaan.

Inbreuk op privacy
Het recht op privacy ligt verankerd in de Grondwet (artikel 10), maar ook in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM, artikel 8). Maatregelen die ten koste gaan van privacy zijn alleen toegestaan als er een belangrijk maatschappelijk doel mee bereikt wordt en er geen andere mogelijkheden zijn om dat doel te realiseren. Het gerenommeerde advocatenkantoor Kennedy Van der Laan meent dat niet aangetoond, onderbouwd, of te verwachten is `dat de gegevensverwerking ter uitvoering van het wetsvoorstel bijdraagt aan het beoogde doel, het tegengaan van scheefwonen.' Het vindt zelfs dat de privacyinbreuk ten opzichte van eerdere wetsvoorstellen voor inkomensafhankelijke huurverhogingen groter zijn.

Actie Huuralarm
De Woonbond probeert de besluitvorming in de Eerste Kamer ook nog te beinvloeden door de kamerleden dinsdag 5 maart een door tienduizenden huurders ondertekende petitie Huuralarm te overhandigen. Ondersteund door een grote delegatie van huurders en huurdersorganisaties. Daarbij roept de Woonbond de Eerste Kamer op om niet akkoord te gaan met de `gluurverhogingen' en meteen over te gaan op een huurbeleid op basis van de huursombenadering.

Ook interessant