Architectuur

Gigantisch boomhuis tussen zestien linden

Deze maand opent in het Noord-Engelse Alnwick het volgens zeggen grootste boomhuis ter wereld zijn deuren. De constructie van 600 vierkante meter tussen zestien linden toont aan dat de boomhut het stadium van bij elkaar geraapte planken, een paar takken en wat stukken plastic, duidelijk is ontgroeid. Ook vroegen de Britse ontwerpers Marcus en Simon Aldrich patent aan voor een hightech privé-boomhuisje met een prijskaartje van zeker 30.000 euro.

Het boomhuis, of beter boomcomplex, bij Alnwick Castle omvat een restaurant met 120 stoelen, drie lokalen voor natuur-of milieulessen en een via loopbruggen verbonden speelpark van nog eens 2000 vierkante meter. Het huis wordt gebouwd door de specialisten van The TreeHouse Company. Dit Schotse bedrijf zegt in vrijwel elke gezonde boom te kunnen bouwen.

Steunt het boomhuis op één boom, dan zou die een diameter van minstens 1,5 meter moeten hebben. Is de boom niet sterk genoeg, dan zorgen houten steunen lager op de stam voor een verdeling van het gewicht. De deskundigen van The Treehouse Company beoordelen vooraf de staat van de boom, ook om te zorgen dat het ontwerp de toekomstige groei niet zal belemmeren. Verder wordt uiterste zorg besteed aan de veiligheid. Zo wordt 6 millimeter dik versterkt glas gebruikt, dat niet kan breken als de takken bij harde wind heen en weer zwiepen.

Het gevaarte in de bomen bij Alnwick Castle kost 3,75 miljoen. Dat is nauwelijks een probleem voor de eigenaresse, de hertogin van Northumberland die getrouwd is met één van de rijkste Britse edelen. De ‘duchess’ laat in de enorme tuinen rond het voorvaderlijk kasteel ook een spectaculair geheel van waterpartijen aanleggen. De grootste, de Grand Cascade, omvat 32 watervallen over een totale lengte van ruim 300 meter waar 33.000 liter water per minuut doorheen stroomt. Om dat te kunnen realiseren ligt onder de ‘cascade’ meer dan 800.000 liter opgeslagen.

Helemaal aan het andere eind van het spectrum staat het state-of-the-art boomhuisje van de gebroeders Aldrich. Hun ontwerp is, om eerlijk te zijn, slechts losjes verbonden met een boom. “Het lijkt niet meer op de hutten uit avonturenboeken. Maar het idee is hetzelfde. Mensen willen hun hedendaagse levensstijl en meubilair meenemen de tuin in. Ons boomhuis biedt daar de mogelijkheden voor”, stelt Martin Aldrich. Hun ontwerp staat in even hedendaags jargon bekend als ‘Elevated Outdoor Living Space’ (EOLS), een verheven leefruimte buiten dus.

Het prototype van de EOLS is 30 vierkante meter groot, verdeeld over twee verdiepingen. Het bouwsel, dat ook als ‘flatpack’ wordt geleverd, bestaat uit veel glas rond een koolstofvezel raamwerk.

Om de ergste stormen te weerstaan, zijn de gevelverbindingen tot op zekere hoogte flexibel. Het huisje is uitgerust met minimalistisch meubilair. Daarnaast kan de koper zelf zijn wensen opgeven: een badkamer(tje), een jacuzzi of een bar zijn alle mogelijk. De gebroeders verzorgen niet alleen het ontwerp, de bouw en de plaatsing maar regelen desgewenst ook de bouwvergunning. Martin Aldrich: “We ontwerpen de huizen volgens de specificatie van de klant. Het enige uitgangspunt is dat het verheven moet zijn, hogerop dus. Op die manier krijg je letterlijk een andere kijk op het leven van alledag”.