Vastgoed

Geven via woonbonus, nemen via hoge registratierechten

Daar waar de overheid via de woonbonus geeft, neemt ze ook gulzig met de hoge registratierechten. Dat stelt de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) in een reactie op de berichtgeving vandaag over de woonbonus. De sector is voorstander van een efficiëntere inzet van de woonbonus, maar meent dat de torenhoge registratierechten in Vlaanderen eveneens ter sprake moeten komen in het debat.

De Confederatie van Immoberoepen is zich bewust van de budgettaire beperkingen waarmee een volgende Vlaamse regering geconfronteerd zal worden en is dan ook een voorstander van een gerichtere inzet van de woonbonus. Belangrijkste is volgens de sectororganisatie dat eigendomsverwerving een fundamentele pijler van het woonbeleid blijft. De sector kan zich dan ook niet vinden in voorstellen om de middelen te verschuiven naar andere marktsegmenten.

Een “slimme hervorming” kan volgens de Confederatie van Immoberoepen gerealiseerd worden door het maximale aftrekbare bedrag te bevriezen voor wie reeds een hypothecaire aftrek geniet. Voor de nieuwe contracten is het dan weer raadzaam om de woonbonus in de tijd te beperken en de steun in de eerste jaren van de aankoop te maximaliseren.

Opbrengsten uit belastingen op onroerend goed

De Confederatie van Immoberoepen merkt echter op dat in het actuele debat één grote factor te veel afwezig blijft: de hoge registratierechten. Uit nieuw onderzoek van de Europese Commissie blijkt nl. dat de opbrengsten uit belastingen op onroerend goed nergens in Europa zo hoog liggen als in Groot-Brittannië (1) en België (2). Frankrijk, Denemarken en Italië vervolledigen de top vijf. M.a.w.: daar waar de overheid eigenaars steunt via de woonbonus, neemt ze ook gulzig via de torenhoge registratierechten.

De studie wijst erop dat de belastingdruk bij de aankoop van een woning bijzonder hoog ligt in ons land, wat de betaalbaarheid niet ten goede komt. Dat betekent ook dat eigenaars bij een aankoop niet alleen de woonbonus incalculeren, maar ook rekening houden met het feit dat ze in Vlaanderen bovenop de koopprijs nog eens 10% registratierechten moeten betalen.

Het Europese onderzoek geeft aan dat er ruimte is om de druk op het moment van aankoop te verlagen. De sector kan Europa hier alvast in bijtreden. Zo blijft de Confederatie van Immoberoepen pleiten voor een vereenvoudiging en een nieuwe verlaging van de registratierechten.

Opbrengsten van belastingen op onroerend goed in %BNP/cijfers uit 2012
(Opbrengsten van belastingen op onroerend goed in %BNP/cijfers uit 2012)
bron: European Commission: taxation trends in the EU 2014

Ook interessant