Algemeen

Geslaagde proef nieuw zelfverdichtend beton

In Scheveningen is een proef geslaagd met een nieuw zelfverdichtend beton (ZVB) dat geen verwarming behoefde om ’s ochtends toch voldoende sterkte te hebben om te ontkisten.

Volgens kwaliteitsadviseur van de afdeling Engineering van HBG Bouw en Vastgoed BV J. De Goede is op bouwplaatsen vaak de wens geuit dat men van gaskachels voor de verwarming van tunnelbekistingen af wil.

In samenwerking met betonleverancier Basal West was op laboratoriumschaal al aangetoond dat dit mogelijk was door de toepassing van een nieuw betonmengsel. De praktijkproef heeft een en ander nu bevestigd.
Nadeel lijkt vooralsnog de prijs voor het nieuwe mengsel. Volgens De Goede is het beton ‘fors duurder’ dan reguliere mengsels. Wat de aannemer bespaart aan stookkosten is nog niet in kaart gebracht. Wat het project voor ogen heeft en waar volgens De Goede het grootste voordeel is te behalen ligt op het gebied van de organisatie van het bouwproces. “Als rond het middaguur de tunnel is gesteld, kan de aannemer de mensen elders inzetten want het beton is zelfverdichtend en verwarming is niet meer noodzakelijk.”

Utopia-tunnel
De praktijkproef maakt deel uit van het HBG-onderzoeksproject Utopia-tunnel. Dit is een tunnelbekisting met diverse technische vernieuwingen waardoor een aannemer eenvoudiger, mensvriendelijker, veiliger en sneller kan werken.
Afdeling Engineering van HBG Bouw en Vastgoed, onderdeel van Koninklijke BAM Groep heeft de proef uitgevoerd op het woningbouwproject Havenkwartier in Scheveningen. Het project is ontwikkeld door HBG Vastgoed en omvat dertien stadswoningen en 68 appartementen. HBG Woningbouw, regio West levert het project in 2004 op.
Build for Life