Nieuwbouw

Gepixelde DNB Bank in Oslo geopend

Het door MVRDV ontworpen hoofdkantoor van de DNB Bank in Oslo is opgeleverd. Het 36.500 vierkante meter grote gebouw bestaat uit een structuur van vierkante ‘pixels’. Op deze wijze ontstaat een flexibel pand zonder gelijke verdiepingen.
Het gebouw vervangt twintig kantoren van de Noorse bank en valt binnen een cluster van drie volumes, naar masterplan van MVRDV. De twee naastgelegen gebouwen zijn ontworpen door A-Lab en DARK (dat ook meewerkte aan de DNB Bank). Het nieuwbouwtrio is onderling verbonden via een ondergrondse passage.

Het ontwerp van de DNB Bank, het centrale gebouw in het cluster, bestaat uit een stalen frame met een bakstenen huid. Het steen staat voor degelijkheid, het glas weerspiegelt de transparantie die de bank wil uitstralen. De structuur met kubussen maakt het mogelijk een beschutte ingangzone en een openbare passage naar het centraal station te creëren

Het gebouw omvat ruim tweeduizend flexibele werkplekken, een panoramisch restaurant op de bovenste verdieping met 140 plaatsen, een ‘executive lounge’ met zicht over de fjord, meeting lounges, een ‘trading room’ met 250 werkstations in het hart van het gebouw en een entreezone met receptie plus toegang tot de ondergrondse passage.

Lees verder op Architectenweb.nl