Duurzaam Bouwen

Gent stelt passief als norm

De stad Gent gaat vanaf nu voor haar eigen gebouwen zoveel mogelijk streven naar passiefbouw. De stad keurde in juni 2011 de laagenergie- en passiefnota goed. Daarin lezen we dat 'de Stad Gent passiefbouw als doel stelt voor al haar eigen nieuwbouwprojecten en voor alle projecten die de Stad door derden laat realiseren en waarbij de Stad de grootste financierder is, tenzij passiefbouw door de functie van het gebouw onmogelijk of niet wenselijk is – in dat geval is het doel om met hernieuwbare energie tot een zo laag mogelijke CO2-uitstoot te komen'.

En dat de stad werk moet maken van haar eigen energieverbruik, blijkt nog maar eens uit de energie- en waternota 2010 die de Stad Gent laatst voorstelde. Daaruit blijkt dat het totale verbruik van elektriciteit jaar na jaar blijft stijgen. Dankzij de aankoop van groene stroom gaat de CO2 uitstoot wel naar omlaag. De energiebesparende maatregelen en rationeel energiegebruik zijn echter onvoldoende om de stijgende trend naar bijkomende elektrische installaties te compenseren.

Voor water is het ongeveer hetzelfde verhaal. Het waterverbruik schommelt, hier is geen trend te zien. Het gasverbruik (na correctie voor de lange koude periode) daalt wel lichtjes.

Voor de openbare verlichting is er voor het eerst sinds jaren geen stijging meer van het elektriciteitsverbruik, maar blijft wel nog heel hoog. Nog altijd hoog tijd dus voor actie! Eén van de acties die gepland zijn is de verlichting van kantoren en gebouwen aan te passen. De Energie- en waternota bevat ook per gebouw de resultaten. Op die manier kun je per gebouw het verbruik vergelijken.

Een gloednieuw gebouw zoals de nieuwe brandweerkazerne in de Roggestraat (zie foto) blijkt een enorme energieverslinder te zijn. Het elektriciteitsverbruik ligt hoger dan dat van alle bibliotheken samen. Sinds de ingebruikname in 2008 is er een stijging van het elektricteitsverbruik met 9 % en met 29 % van gas.

Hopelijk scoort de geplande bibliotheek op de Waalse Krook veel beter. Het project en de plannen dateren al van voor de periode van de laagenergie- en passiefnota. We hopen dat de Stad deze nota aangrijpt om dit belangrijke project van Gent ook in passieve richting te duwen en in een energiezuinig verbruik.