Vastgoed

Gemeenten verwacht een tekort aan nieuwbouwwoningen

Drie op de vijf gemeenten in Nederland geven aan dat vanwege de kredietcrisis projecten uitgesteld worden. Volgens 15% van alle gemeenten worden woningbouwprojecten zelfs volledig geannuleerd.
Door al deze ontwikkelingen verwacht 23% van de gemeenten een tekort aan nieuwbouwwoningen in hun gemeente, 37% twijfelt daar nog over. Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 100 gemeentelijke beleidsmedewerkers/projectleiders/hoofden ruimtelijke ordening, gehouden in maart 2009.

Tekort aan nieuwbouwwoningen (misschien) verwacht in 60% van de gemeenten Als gevolg van de daling van opgeleverde nieuwbouwwoningen verwacht 23% van de gemeenten zeker een tekort aan nieuwbouwwoningen in de eigen gemeente en nog eens 37% denkt dat het tekort misschien zal ontstaan (afhankelijk van de te nemen maatregelen in de nabije toekomst). Als redenen voor dit verwachte tekort noemen gemeenten de reeds bestaande structurele krapte in de afgelopen periode, de (latente) vraag die blijft bestaan naar nieuwbouwwoningen en het feit dat de doorstroom stagneert.

Tekort met name verwacht in de Randstad

Met name gemeenten in de Randstad verwachten een tekort aan nieuwbouwwoningen door de terugloop in op te leveren nieuwbouw: 31% geeft aan dat er zeker een tekort zal ontstaan en 43% denkt dat dit misschien gaat gebeuren. In de regio Noord-Oost zijn de gemeenten hier het minst negatief over (15% zeker tekort en 26% misschien). Grote gemeenten (met meer dan 30.000 inwoners) verwachten vaker zeker een tekort dan kleine gemeenten, respectievelijk 27% en 20%. Onder kleine gemeenten heerst echter meer onzekerheid dan onder de grote gemeenten.

Om de effecten van de kredietcrisis tegen te gaan, zetten gemeenten diverse acties op. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten proactief planningen gaan bewaken, in overleg gaan met ontwikkelaars (om projecten iets aan te passen) en stimuleringsmaatregelen nemen om de woningbouwproductie op gang te houden.
Uit eerdere onderzoeken van USP Marketing Consultancy is gebleken dat de consument zekerheid nodig heeft om doorstroming op de woningmarkt op gang te krijgen. De maatregelen die nu genomen worden, zoals het opkopen van de oude woningen van kopers bij nieuwbouwprojecten, zou dan ook een positief effect moeten hebben op het terugdringen van het tekort aan nieuwbouwwoningen voor de komende periode.