Nieuwbouw

Gemeente Rijswijk bouwt ondanks crisis gewoon door

De Rijswijkse wethouder van Volkshuisvesting (en voormalig Tweede Kamerlid) Wim Mateman (zie foto) is in Podium 8 de smaakmaker in het bestuur. Hij licht toe waarom het de gemeente Rijswijk wel lukt om ondanks de crisis de bouwproductie gaande te houden.

Sterker nog, het nieuwbouwproject RijswijkBuiten is een jaar naar voren gehaald. Mateman: "We zijn er namelijk van overtuigd dat het zichzelf zal verkopen." Het gaat hier om een project in het voormalige kassengebied van Rijswijk. Hier zullen naar verwachting in 2022 zo'n 3500 nieuwe woningen en kleine bedrijven staan. In een gebied dat vooral gekenmerkt wordt door water en groen. En dat geheel in harmonie daarmee ook zal uitblinken door duurzaamheid.

De gemeente Rijswijk heeft de grond in het gebied voor het grootste deel zelf in handen. Een investering van zo'n 100 miljoen euro. Toch zal het risico daarvan op de middellange termijn niet al te groot zijn, schat Mateman. "Daarvoor zijn twee harde argumenten. In de eerste plaats is het plan dermate mooi dat je het mensen niet mag onthouden. En in de tweede plaats zit de bouwsector momenteel in dermate zwaar weer dat we die een kans moeten bieden de huidige vakmensen te behouden."