Vastgoed

Gemeente Amsterdam koopt opnieuw bordelen aan

De gemeente Amsterdam heeft op de Wallen opnieuw enkele bordelen aangekocht. De aankoop is de eerste stap in het project 1012, waarmee het gemeentebestuur de prostitutie in de rosse buurt wil terugdringen. Het gaat om de panden Oudekerksplein 4, 22, 26 en 30, en de Warmoesstraat 73, die eigendom zijn van vastgoedbelegger Dirk Holtman. De vijf panden gaan € 6,6 mln kosten. Dat schrijft het Parool.

De panden worden niet door de gemeente Amsterdam zelf van Holtman overgenomen, maar door een dochteronderneming van woningcorporatie Ymere. Charles Geerts verkocht vorig jaar onder druk van de gemeente al achttien panden met zestig zogeheten ramen op de Wallen voor € 25 mln aan NV Stadsgoed, een dochter van woningcorporatie Het Oosten.

De betrokken partijen (gemeente, Ymere, Holtman) hebben geen ruchtbaarheid aan de miljoenendeal gegeven, omdat nog slechts sprake is van een voorlopige koop onder ontbindende voorwaarden: de zaak kan in theorie nog afketsen als een van de partijen zich niet aan afspraken houdt.

Tot de koop definitief is (eind mei), betrachten de betrokkenen grote omzichtigheid. De panden op het Oudekerksplein heeft Holtman verhuurd aan de onderneming van Huub Michielsen, Dutch Builders. Michielsen, tevens bestuurslid van wijkcentrum d'Oude Binnenstad, verhuurt in de panden weer kamers aan prostituees.