Geen steunhuls nodig bij perskoppeling voor gas

15 december 2016 Bron: Viega
Geen steunhuls nodig bij perskoppeling voor gas
Moet je bij perskoppeling voor gas in koperen buizen een steunhuls of insteekhuls gebruiken? Een vraag die bij specialist Viega erg vaak wordt gesteld. “Enkel bij knelkoppelingen is een steunhuls verplicht, niet bij perskoppelingen”, informeert Viega. Een perskoppeling en knelkoppeling verbinden allebei buizen zonder lassen of solderen, maar er is een belangrijk verschil. Bij een knelkoppeling of knelfitting kan men in principe de koppeling te lang blijven aandraaien, zodat er risico op lekkage ontstaat in de zachte koperen leidingen. Volgens de gasnorm NBN D 51-003 is het bij knelkoppelingen dan ook verplicht steunhulzen of insteekhulzen te bruiken, zodat de buis niet indeukt.

“De perskoppeling met persmachine daarentegen, stopt na 3 of 4 seconden automatisch met persen en produceert steeds dezelfde perskracht waardoor ‘overpersen’ niet kan. De twee uiteinden van de bek kunnen niet verder gaan dan geprogrammeerd, ook al voer je 100 keer dezelfde persing uit”, zegt Sales Manager Axel Sys. “Een steunhuls is dan ook compleet overbodig en zelfs niet aan te raden, er bestaat zelfs kans op drukverlies door de vernauwing.”

“Zorg wel dat je gecertificeerde materialen gebruikt, conform NBN D 51 003 voor aardgas en NBN D 51 006 voor vloeibare gassen “. Bij Viega gebruiken we duidelijk herkenbare gele markeringen in het Profipress G-gamma, en met onze extra veiligheid SC-Contur is elke verbinding bij een dichtheidscontrole 100% zeker dicht.”

Een insteek- of steunhuls is enkel nodig bij knelkoppelingen om lekkage te voorkomen.

Bij knelkoppelingen bestaat het risico dat je ze te lang vastdraait en de buis indeukt.

Bij Viega zijn de persfittingen Profipress G voor gas duidelijk herkenbaar gemarkeerd en 100% dicht.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo