Verwarming & Sanitair

Getest: stalen buisverbinding in amper een minuut!

Getest: stalen buisverbinding in amper een minuut!
Op donderdag 4 december stelde Viega zijn nieuwe perstechniek ‘Megapress’ voor het eerst in België ‘live’ voor. Bij installateur De Bie – Veba BVBA in Aartselaar werd een vergelijkende test uitgevoerd tussen de klassieke technieken zoals de las- en schroefdraadverbinding en Megapress. Conclusie: Megapress komt zijn belofte na en is minimum tweemaal sneller, bovenop een hoop andere voordelen.

In het najaar van 2014 lanceerde Viega Megapress in België. Een baanbrekend systeem, want eindelijk kunnen nu ook dikwandige stalen leidingen in sprinkler-, koel- en verwarmingsinstallaties met de koude perstechniek verbonden worden. Revolutionair ook, gezien de tijdswinst tot 60% en andere voordelen ten opzichte van het traditionele lassen.

“Praktisch gezien is het een formidabel systeem”, zegt zaakvoerder Jos Smets van De Bie - Veba. Het installatiebedrijf met meer dan 80 medewerkers is pas verhuisd naar een ruimere stek, waar we de test uitvoeren. “Denk maar aan appartementsgebouwen, waar je vaak verdiepingen moet sleuren met je gasflessen en lasapparatuur. Hoezeer ik goeie laskunst ook apprecieer, het is dikwijls tijdrovend en belastend werk, zeker op moeilijk bereikbare plaatsen zoals bij perslucht- en sprinklersystemen. Steeds minder jongens kunnen bijvoorbeeld goed spiegellassen.”

Viega test ‘Megapress’ in de praktijk

Persverbinding in één minuut

Voor de test werd een proefopstelling met een bocht gemaakt waarbij twee verbindingen eerst werden gelast, vervolgens werd eenzelfde bocht tweemaal met schroefdraad getrokken en met de nodige afdichtingsproducten in elkaar geschroefd. Als derde werd een bocht met Megapress geperst. Het resultaat spreekt boekdelen: het schroeven gebeurde in 3’52”, het lassen in 2’22”, en het persen in 1’11”. Precies de helft van het lassen dus. De tijdswinst is een enorme troef, ook de afwezigheid van een vlam maakt het allemaal veel brandveiliger.

Jos Smets: “Vroeger mocht er bij lassen geen druppel water aanwezig zijn in de installatie, door de koude persverbinding is ook dat probleem is nu opgelost. Je kan bovendien veel properder werken, en dat is dan weer voordelig bij de renovatie van oudere woonhuizen, waar je vaak stuit op bestaande installaties van dikwandig staal. Omdat Megapress weinig plaats behoeft, moeten we maar zelden gaan breken met beschadigingen aan het tegelwerk of de muren tot gevolg.”

“Viega is al 25 jaar marktleider in de perstechniek”, stelt Boudewijn Vermeiren van Viega. “Achtereenvolgens met koper, brons, inox en staal. Nu komt daar dikwandig staal bij, uiteraard ook voorzien van het befaamde SC-Contur (100% zichtbare lekkage bij niet-verpersing). Een grote troef is dat je de bestaande perstangen kan blijven gebruiken, Viega voorziet alle toebehoren in een handige koffer, met drie persbekken (1/2” tot 1”), drie persringsets voor de diameters 11/4” tot 2” en een draaibare bek.”

Stalen buizen – verzinkt, industrieel gelakt of gecoat – kunnen nu volgens de NBN EN 10220/10255 in de maten ½” tot 2” met elkaar worden verbonden. Viega ontwikkelde daarvoor verbindingsstukken uit gewalst staal 1.0308 met een zinknikkelcoating en een speciaal afdichtingselement uit EPDM dat de buis op drie punten omsluit en ook bij ruwe oppervlakken en oneffenheden een 100% dichte verbinding garandeert.

Ook interessant