Geef meubels een nieuw leven met decoratieve technieken

11 mei 2021 Bron: Bouw & Wonen
Geef meubels een nieuw leven met decoratieve technieken
Heb je door corona tijdelijk je reisplannen in de ijskast moeten zetten, dan is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je het thuis cosy en gezellig hebt. Een oud meubel van de vuilnisbelt redden en helemaal restaureren en schilderen is een mooi project om alleen of samen met het gezin te doen. Bovendien geniet je jarenlang van het resultaat en geef je een volledig eigen kleuraccent aan een ruimte in je woning.

Eerst renoveren, dan schilderen

Een kastje of tafel renoveren is voor iedereen te doen. Het komt erop aan om de juiste materialen in huis te halen en volgens een goed plan te werken. Zo kun je het beste eerst het oppervlak en het meubel helemaal schoon en vetvrij maken.

Een oude verflaag kun je van het meubel schuren, maar meestal volstaat wat licht schuurwerk om een goed resultaat te krijgen. Stukken die los zitten kun je met een laagje lijm weer helemaal vastzetten.

Een stevige lijm is trouwens altijd handig om in huis te hebben als je een meubel renoveert.
  • Het verlijmen van meubelonderzetters of antikras-meubelbeschermers onderaan de poten.
  • Het vastmaken van nieuwe handvaten voor bijvoorbeeld lades en deurtjes.
  • Het vastlijmen van lades om ervoor te zorgen dat ze niet uit elkaar vallen.

De afwerkingslaag: egaal of met reliŽf

Is het meubel helemaal schoon en op een solide manier hersteld, dan kun je denken aan de afwerkingslaag. Met een mooie lakverf schilder je een meubel helemaal gaaf en in een kleur die je wenst. Warme kleuren geven je interieur direct een meerwaarde. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden.

Met kalkverf geef je bijvoorbeeld een leuke vintage touch aan een meubel. Kalkverf heeft, zoals de naam al zegt, de structuur van kalk. Je brengt deze in twee dikke lagen op het meubel aan en gebruikt hiervoor een grove borstel om een bepaalde structuur op het meubel te verkrijgen. Met kalkverf krijg je een gevarieerd en een soort gevlekt resultaat.

Kalkverf wordt vaak in een adem genoemd met krijtverf. Toch is krijtverf een ander product. Met krijtverf geef je een egale laag aan een meubel. Deze laag is extra mat, waardoor je een soort poederachtig effect krijgt.

Watergedragen producten waarbij je de onderliggende tinten ziet

Leuk om weten is dat je geen speciale tools, rollen, borstels of kwasten nodig het om met kalkverf of krijtverf te werken. Deze producten zijn watergedragen en je brengt ze aan met dezelfde borstels die je gebruikt voor een watergedragen lakverf. Om een speciaal effect te verkrijgen kun je met een spatel of een plamuurmes over de verf gaan. Zo krijg je als het ware reliŽf en structuur in de verf en kun je ervoor kiezen om voor een deel de onderliggende tinten te blijven zien.

Krijtverf en poederverf geven meubels een verrassend en verweerd uitzicht, waarbij de diverse ornamenten mooi tot hun recht komen. Je werkt ook mee aan een meer duurzame wereld met minder wegwerpartikelen. Kortom, verf is dus zo veel meer dan enkel een kleurtje, je geeft er meubels een nieuw leven mee. Er is een hele waaier aan decoratieve technieken om meubelen een nieuw leven te geven.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo