Duurzaam Bouwen

Geef kleinschalige producent van duurzame energie een kans

Met de focus alleen op het thema energie en een gesprek met een enkele organisatie wil minister Verhagen antwoord geven op de oproep van de Tweede Kamer voor een onderzoek naar het bevorderen van decentrale duurzame energie productie. Een gemiste kans. Juist nu is een brede benadering, zowel inhoudelijk als qua proces, hard nodig. Een standpunt dat wordt onderschreven door een brede alliantie van wethouders, bedrijven en belangenorganisaties.

Motie

Voor het kerstreces omarmde de Tweede Kamer een CDA-CU motie die de regering oproept te onderzoeken ´hoe (collectieven van) kleinverbruikers decentraal duurzame energie kunnen produceren voor eigen gebruik.´ Decentrale duurzame energieopwekking kent echter vele facetten en vele betrokken partijen. De Tweede Kamer wordt dan ook opgeroepen om met de beperkte benadering van de Minister geen genoegen te nemen.

Zienswijze

Als constructieve bijdrage hebben deze partijen zelf vast de eisen die aan het onderzoek gesteld mogen worden opgesteld. In deze benadering zijn drie punten van belang:

1. Integraal
Niet alleen energie en energiebelasting maar ook de effecten voor o.a. de werkgelegenheid, landbouw en veiligheid onderzoeken. Aan deze maatschappelijke kosten en baten analyse kunnen én willen de alliantiepartijen graag een bijdrage leveren.

2. Snel
De groeiende vraag van burgers en bedrijven naar meer decentrale duurzame energie productie verdient politieke steun en snelle actie. Praat met ons, wij helpen graag.

3. Structureel
Ruime mogelijkheden voor decentrale opwekking ook vastleggen in de wet- en regelgeving. Deze mogelijkheden zullen wel uitvoerbaar, budgettair solide en fraudebestendig moeten zijn.

Een toelichting op de eisen vindt u in de ´terms of reference´ die de alliantie opstelde. Kijk hiervoor op www.zelflevering.nl.

Wie

De oproep aan de Tweede Kamer wordt gedaan door een groot aantal uiteenlopende organisaties. Dat zijn het Bestuurdersnetwerk Duurzaamheid, Klimaatverbond, VNG, LTO, e-Decentraal, Vereniging Eigen Huis, Stichting Natuur & Milieu en een groot aantal bedrijven verenigd in de GreenTech Alliantie met oa. Uneto-VNI, FME-CWM en de Duurzame Energie Koepel.