Buitenschrijnwerk

Geef je woning een nieuw gezicht met een nieuwe buitendeur

Geef je woning een nieuw gezicht met een nieuwe buitendeur
Een buitendeur is bepalend voor het aanzicht van een huis. En niet alleen de voordeur, ook de achterdeur, de terrasdeur en zelfs schuurdeur spelen een belangrijke rol in dit plaatje. Wil je het huis graag een ander uiterlijk geven dan kan het al voldoende zijn de buitendeuren te vervangen.

Soorten en stijlen

Het leuke is dat je op een speelse manier met de mogelijkheden om kunt gaan. Een klassiek huis hoeft niet perse een klassieke voor- of achterdeur te hebben. Juist een moderne buitendeur kan de klassieke uitstraling van het huis onderstrepen. Ook kun je het zien als een handreiking tussen oud en nieuw waarmee je het huis naar de moderne tijd haalt. Je geeft het iets extra's mee als het ware. Andere stijlen die je kunt toepassen zijn landelijk, jaren dertig en tijdloos. Deze laatste categorie deuren zijn zo ontworpen dat ze geruisloos binnen elke stijl integreren. Door toepassing van kleur in de vorm van verf of beits krijgt de deur het karakter dat jij op dat moment voor ogen hebt. Het voordeel van dit type buitendeur is dat het zich aanpast aan jouw smaak. Ben je op een bepaald moment toe aan een andere sfeer dan kan verandering van kleur al voldoende zijn. In sommige situaties is dit slim, want een buitendeur, welke variant je ook kiest, heb je voor een lange periode.

Verschillende soorten buitendeuren

Buitendeuren omvatten ook garagedeuren of balkondeuren en terrasdeuren. Eigenlijk zijn het alle deuren toegang geven tot 'buiten'. Wil je de achterkant van het huis op een andere manier inrichten dan dat de voorkant doet vermoeden dan zijn terras- of balkondeuren bepalend voor de sfeer die daar uitgestraald wordt. Openslaande deuren kunnen een echte aanwinst zijn wanneer je het buitengevoel naar binnen wilt halen. Voor een garagedeur is de kleur meestal doorslaggevend, die past het liefst bij de rest van het huis zodat er een eenheid ontstaat.

Licht in huis

Wil je meer licht in huis kies dan voor een buitendeur met glas. Balkon- en terrasdeuren bestaan hier vaak al voor een groot deel uit. Vooral bij deze deuren zie je soms tussenbalkjes om het glas in vlakken te verdelen. Soms zijn het opgeplakte balkjes, een andere keer zijn de balkjes tussen het glas toegevoegd. Het geeft dezelfde buitendeur een compleet andere uitstraling dan wanneer er geen vlakverdeling zou zijn. Let er in ieder geval even op of het mogelijk is extra isolerend glas toe te passen wanneer je dat graag zou willen. Er is ook keuze uit blank glas of melkglas. Dat laatste zie je vaak bij moderne deuren. Praktisch gezien heb je op die manier licht in huis, maar toch privacy omdat niemand naar binnen kan kijken. Om extra veiligheid te creëren en uitstraling toe te voegen wordt glas soms gecombineerd met smeedijzer. Vlakke deuren vallen meestal vooral op door hun kleur, terwijl deuren met veel reliëfs van zichzelf al een zekere sfeer hebben.

Het aanzien van een huis veranderen is een echte uitdaging. Het aanpassen van de buitendeuren helpt je een flink eind op weg. Kies wat je mooi vindt en ontdek hoe het huis zich naar jouw smaak voegt.

Ook interessant