Verwarming & Sanitair

Gedupeerden Nefit-ketels willen gecompenseerd worden

Gedupeerden Nefit-ketels willen gecompenseerd worden
Honderdduizenden mensen in Nederland hebben een onveilige cv-ketel in huis, zo bleek deze week na onderzoek in opdracht van RTL Nieuws. Het gaat om een bepaald type van de TopLine HR-ketel van Nefit waar voor wat betreft de veiligheid al langer vraagtekens over bestonden. In de ketels kunnen vlammen ontstaan en bovendien bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging. Onafhankelijke onderzoekers adviseren nu om al deze ketels te vervangen. In Nederlands zijn ruim 128.000 van deze ketels verkocht. Het financiële belang loopt in de vele honderden miljoenen.

Op verzoek van een groep gedupeerden is claimplatform ClaimShare een actie gestart die moet leiden tot compensatie voor eigenaren van een Nefit TopLine CV-ketel.

Reactie Nefit

Nefit betwist de resultaten van het onderzoek, maar heeft wel aangeboden de ketels te willen inruilen voor de helft van de prijs. Het onderzoek geeft aan dat de ketels moeten worden vervangen en dat zou betekenen dat eigenaren extra geld kwijt zijn. Daarnaast zijn er mensen die naar aanleiding van dit bericht liever voor een ander merk kiezen. Een groep gedupeerden slaat nu de handen ineen met behulp van het claimplatform ClaimShare. De actie zich op volledige compensatie.

Belangen behartigd

Oprichter van ClaimShare is Dirk-Jan van den Broek. Volgens hem ligt het voor de hand dat gedupeerden zich verenigen. “Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Door samen op te trekken wordt professionele belangenbehartiging mogelijk. De bedoeling is om met Nefit een goede oplossing te bereiken. Daar is in eerste instantie een krachtig en onafhankelijk collectief voor nodig.” Om dat collectief te smeden wordt in eerste instantie aan de eigenaren van deze cv-ketels gevraagd om hun emailadres door te geven via de website van ClaimShare. “We willen vooralsnog alleen weten of voldoende mensen het initiatief steunen en in principe bereid zijn om zich op deze manier te organiseren”, aldus Van den Broek. “Als dat blijkt, wordt een stichting opgericht met een onafhankelijk en deskundig bestuur. Gedupeerden krijgen dan gelegenheid zich definitief aan te melden. Als het nodig is, komt het tot een rechtszaak.”

Ook interessant