Algemeen

Aanschafprijs cv-ketel belangrijkste keuzecriterium voor corporaties

Corporaties vinden de energieprestaties en totale onderhoudskosten gedurende de gehele levensduur van ene cv-ketel zeer belangrijk, maar kiezen in de praktijk toch nog voornamelijk op basis van de aanschafprijs. Dit blijkt uit onderzoek onder 100 woningbouwcorporaties dat USP Marketing Consultancy heeft uitgevoerd in opdracht van Nefit naar de wijze waarop woningbouwcorporaties beslissingen nemen op het gebied van aanschaf en service & onderhoud van cv-ketels.

Duurzaam bouwen staat bij een meerderheid (89%) van de woningbouwcorporaties hoog op de agenda. Gemiddeld is 94% van de corporatiewoningen in 2011 voorzien van een energielabel. Het vervangen door zuinigere cv-ketels wordt door bijna de helft van de corporaties gezien als beste methode om dit energielabel te verbeteren.

Verreweg de meeste corporaties besteden de vervanging en het onderhoud van cv-ketels uit aan een externe onderhoudspartij. Deze externe partij is vrijwel altijd een installateur. Fabrikanten of leveranciers hebben hier vrijwel (nog) geen enkele rol in. Ook de rol van de eigen technische dienst is zeer beperkt. Bij minder dan 10% van de corporaties verzorgen de eigen medewerkers het onderhoud en/of de vervanging.

Ondanks dat het onderhoud wordt uitbesteed, houdt de corporatie wel de keuze voor het merk en type cv-ketel in eigen hand: Bij vervanging bepaalt maar liefst 95% zelf het merk cv-ketel. Duurzaamheidsaspecten als energiezuinigheid, terugdringen van CO2-uitstoot, verbeteren van het leefmilieu van de huurders en verbeteren luchtkwaliteit worden als (zeer) belangrijk gezien; maar andere criteria zijn belangrijker bij de uiteindelijke keuze voor een cv-ketel. De aanschafprijs (43%) wordt gezien als belangrijkste keuzecriterium en blijkt nog steeds belangrijker te zijn dan de uiteindelijke onderhoudskosten (24%). Toch antwoordt 96% bevestigend als de vraag wordt voorgelegd of men de totale onderhoudskosten gedurende de levensduur van de cv-ketel belangrijk vindt.

Corporaties werken met een groot, divers bestand aan cv-ketels. Dit zorgt voor inefficiëntie in onderhoud en een lastige beheersing van de kosten. Vooral de grotere corporaties willen beter inzicht in de staat van onderhoud van hun cv-ketel bestand en in de prestaties van de installateur. Een groot deel van de corporaties worstelt met het beheersen van de onderhoudskosten, wil een transparanter proces en heeft duurzaamheid al hoog op de agenda staan, maar neemt deze aspecten nog vrijwel niet mee in de keuze voor fabrikant en installateur.

Om de aanschaf- en onderhoudskosten voor de corporatie te optimaliseren en te beheersen biedt Nefit met het Safe & Sure concept een oplossing, speciaal voor corporaties. In dit concept wordt afgestapt van de oude opdrachtgever-installateur relatie. Het concept staat voor een lange termijn partnerschap tussen corporatie, fabrikant én installateur, waarbij het onderhoud gedurende de levensduur van de cv-ketel uit handen worden genomen van de corporatie.
Build for Life