Badkamers

Geberit viert het toilet

Geberit viert het toilet
We brengen allemaal, elke dag heel wat tijd door in het kleinste kamertje van het huis. Ieder mens heeft dan ook dezelfde natuurlijke behoeften. Toch blijft het enigszins een beschamend onderwerp, om niet te zeggen dat er een klein taboe op rust. Het wordt hoog tijd om die schaamte opzij te zetten en een gesprek aan te gaan over dit meest noodzakelijk en oh zo praktisch kleinste kamertje !

Bovendien is het bijna Wereldtoiletdag. Geberit, Europees marktleider op gebied van sanitaire producten zal om deze dag extra te vieren de toiletten van twee Belgische scholen een totale make-over geven.

Waarom zouden we aangename en comfortabele toiletten niet zien als een oord van rust en ontspanning?

Onze voorouders zouden nogal verbaasd zijn mochten ze onze toiletten zien…
Zijzelf hadden toen een klein hokje ergens achterin de tuin waar ze naartoe moesten.
Zelfs in het putje van de winter. Vandaag laat het comfort gelukkig niet meer te wensen over: douchefunctie met lauw water om je poep te reinigen, geurextractie om de vieze geurtjes te neutraliseren. Tegenwoordig zijn er zelfs toiletten met nachtverlichting waardoor je in het donker niet meer overal tegenaan stoot. Voor meer onderhoudsgemak worden hangwc’s op inbouwspoelreservoirs geïnstalleerd. Ze maken ons het leven een pak aangenamer en comfortabeler, elke dag opnieuw. Het is vandaag de dag dan ook meer dan normaal dat heel wat mensen op deze plek meer tijd doorbrengen dan strikt noodzakelijk, gewoon om even te ontspannen.

Ook toiletten verdienen hun eigen jaarlijkse dag

Tja, wat kan je zeggen ? Laat ons op die dag echt eens stilstaan bij het feit dat een comfort dat voor jou en mij een maatschappelijke evidentie vormt, op veel plaatsen in de wereld nog helemaal niet zo toegankelijk is. Tot op vandaag leven ruim 2,5 miljard mensen nog altijd in erbarmelijke en vaak onhygiënische omstandigheden.

Hoewel toiletten hier bij ons enorm geëvolueerd zijn en qua comfort en privacy top zijn, blijft dit wel een gevoelig onderwerp. Het gebeurt niet gauw dat tijdens een etentje met collega’s iemand uit het gezelschap vol enthousiasme vertelt over zijn of haar nieuwe toiletpot. We gaan nog steeds niet spontaan ideetjes over toilethygiëne en -frisheid uitwisselen en onze ervaringen van op het toilet met derden delen. Veeleer lijkt het erop dat we van generatie op generatie een zeker toilettaboe blijven doorgeven.

Toch denkt niet iedereen erover zoals wij. In andere landen ziet men vaak een heel andere houding tegenover toiletten. Wat Geberit alleen maar kan toejuichen. In Zuid-Korea bijvoorbeeld wordt de stoelgang wel beschouwd als een natuurlijk en bovendien positief aspect van het leven. Niemand voelt er zich geremd om het kleinste kamertje ter sprake te brengen of uit te weiden over wat zich daar afspeelt.
Zelfs in het Oude Rome regelde men zijn zaakjes niet op een golfcourt maar in de toiletten. Het verschil is niet groot tussen publieke latrines en een golfterrein. Het is in beide gevallen een kwestie van … holes !

Wellicht zal dit onderwerp hier ooit ook een andere connotatie krijgen. Het is iets waar ieder van ons dagelijks mee te maken krijgt en dus niks beschamends aan is. Men zou blij moeten zijn met de hygiënische omstandigheden en het bijbehorend comfort waar men hier steevast op kan rekenen.
Bij Geberit zijn ze er alvast trots op om al hun klanten sanitaire oplossingen te kunnen aanbieden die het nuttige aan het aangename koppelen. Wereldwijd zo veel mogelijk mensen toegang bieden tot sanitair comfort ligt hun bovendien erg nauw aan het hart.

Geberit viert het toilet

Vormen scholen de slechtste leerlingen?

Als er één plaats is waar toiletten niet altijd even aangenaam zijn, dan zijn dat wel scholen.
Het sanitair is er vaak slecht onderhouden, voorbijgestreefd, vuil en kapot … Schooltoiletten vormen een heus probleem voor de volksgezondheid. Omdat de toestand zozeer te wensen overlaat, zijn er zelfs kinderen die een toiletbezoek vermijden.Hoe moeten we kinderen in dergelijke omstandigheden de regels van basishygiëne bijbrengen ? Hoe leren we ze zindelijk worden in een toiletruimte waar ze eigenlijk niet willen zijn ?

Omdat Wereldtoiletdag voor Geberit hoe dan ook een heel bijzondere dag is, wil de fabrikant van de gelegenheid gebruik maken om aan dit onderwerp extra aandacht te besteden. Daarom schenkt Geberit dit jaar twee Belgische scholen voor 2 x 5.000 euro aan sanitaire toestellen cadeau. Zo kunnen ze op die manier enkelen van de jongsten een betere hygiëne en een groter comfort bieden.

Scholen kunnen deelnemen door een aanvraag voor 1 december in te dienen, vergezeld van een volledig dossier over de te renoveren toiletten en wasbakken. Dat kan per mail naar hygiene.be@geberit.com. Geberit neemt vervolgens contact op met de twee geselecteerde scholen en zal alles in het werk stellen om de sanitaire toestellen snel aan te leveren. De installatiekosten zijn niet inbegrepen in de gift van 5.000 euro.

Ook interessant