Tuin

Gardens of Excellence vindt plaats vanaf 25 april 2008

Op vrijdag 25 april is het zover , dan gaat de 3de editie van Gardens of Excellence te Brugge van start. Met nu reeds 85 exposanten en meer dan 5000 m2 netto standoppervlakte belooft het een bijzonder boeiende editie te worden Het aanbod kwalitatieve plantenkwekers is ten aanzien van de eerste editie meer dan verdubbeld , maar ook tal van nieuwe exposanten met exclusieve tuindecoratie, tuinarchitectuur en outdoorlifestyle producten zijn van de partij.

Een stukje Vlaamse Geschiedenis

Gardens of Excellence gaat opnieuw door van 25 april tot en met 27 april in het historisch domein van de Abdij van Male, gedurende vele eeuwen residentie van de Graven van Vlaanderen en Bourgondische vorsten. De burcht die tot abdij gerenoveerd werd is thans nog bewoond door een 26 zusters van de orde van het Heilig Graf (indertijd gesticht door de patriarch van Jeruzalem)en zij heten u van harte welkom.

Meesterlijke bloemschikkingen

In de middeleeuwse meestertoren ontdekt u meesterlijke bloemarrangementen van toparrangeur Carl Vandermoere (Vier Seizoenen) , in de kapel en ridderzaal zijn het respectievelijk Annemie Goderis en Katrien Vandierendonck die u met hun tijdloze bloemschikkingen en middelleeuwse concepten verrassen. Harpist Luc Vanlaere zorgt voor de muzikale omlijsting en bespeelt er de klassieke grote pedaalharp en Keltische harp.

Orchideëententoonstelling

Bij een burcht hoort een ridderzaal en deze wordt door de westvlaamse orchideëenvereniging vzw Papilio opnieuw tijdelijk omgetoverd in een heuse orchideeëntentoonstelling.

Binnenplein ontsloten

Net als vorig jaar worden ook deze maal de poorten naar het binnenplein ontsloten en kan de bezoeker niet alleen de exquisite plantenkwekers in de binnentuin bewonderen, maar tevens de abdij eens van een ongekende zijde bewonderen. We verwelkomen dit jaar ook beeldend kunstenaar Ronny Paesbrugghe die op het binnenplein met een aantal kunstwerken zal exposeren.

Kwalitatieve kwekerijen

Tal van West-Vlaamse (en andere) kwekerijen maken hun opwachting, zo kan je kennis maken met de collectie bijzondere vaste planten van Alma Horta met als uitgangspunt de RHS 2006 , de speciale kustplantencollectie van Aqua Botanica, de hosta’s en vaste plantencollectie van Jan Sterken, de bijzondere vaste planten collectie en olijfbomen van Hugo Maes, de wonderlijke exoten van Andrew’s Garden en kwekerij de Nuwelaere, de botanische rozencollectie van rozenkwekerij de Bierkreek, het uitgelezen gamma grote rhododendrons en Gentse Azalea’s van de tuinpoort , de wonderlijke hemerocalis collectie van ‘t Mezenhof, echte buxuspareltjes van kwekerij Denieplant , de alpine planten en jawel ook een heuse blauwe roos bij Greet & Chris, heerlijke geuren bij Casteels rozen en uiteraard ook bij het Kruidenhuisje..,en zo veel meer moois... Dat planten niet alleen een lust voor het oog en de neus betekenen maar ook voor de smaakpapillen toont ons de kruisbessen proeftuin en herboristerie ’t Vlierke.

Outdoor Lifestyle

Bij diverse tuinstijlen horen diverse persoonlijkheden en meer en meer is onze tuin het verlengde van de woning geworden. We gaan met zijn allen meer en meer buitenleven. Bewijs daarvan zijn de talrijke orangerieëën, veranda's, pergola's, buitenkeukens en stijlvolle bijgebouwen die de laatste jaren in onze tuinen ingang vonden.Ook op het vlak van tuinmeubilair hebben we de laatste 10 jaar een ware revolutie meegemaakt, basic plastic tuinstoeltjes, waar je na enkele jaren op de meest ongelegen momenten doorzakte zijn voorgoed uit het tuinbeeld verdwenen . Teak, aluminium, rotan en andere kwaliteitsmaterialen maken reeds jaren opgang, op de beurs kan u alvast terecht bij o.a. Vandella, Vosco Outdoor Lifestyle, Classindo Wood, Cocon Center en last but not least voor koloniale meubelen in oude indonesische teak bij Axelle Henrard .

Liefhebbers van stijlvolle en nostalgische terrasvloeren zullen ongetwijfeld hun gading vinden op de stand van Stonexcellence met zijn vele reproducties van oude vloeren, bourgondische dallen, hoevetegels, provencaalse en toscaanse straatstenen, abdijtegels, mediterane bestrating…

Voor Engelse tuinaccessoires en countrywear kan men dit jaar ook terecht bij exposant Evergreen . Wie daarentegen zijn waterpartij een extra dimensie wenst te geven moet ongetwijfeld eens bij Agora buro voor omgevingsarchitectuur en verdeler van de originele ‘chattering birds ‘langs.

Tentoonstelling Arbo-Art in het gebinte (neerhof )
Kunstenaar Robin Uzeel heeft iets met bomen, naast kunstenaar is hij in het dagelijkse leven ook boomverzorger, een vak dat zijn familie reeds 7 generaties beoefent.In zijn werk transformeert Robin dode bomen tot kunstwerken waarin hij het innerlijk van de boom naar voor brengt en de boom een nieuw leven schenkt. Robin Uzeel maakt werk voor binnen en buiten, het hangt af van de boomsoort, berk kan absoluut niet buiten, acacia daarentegen kan makkelijk de weergoden trotseren. Robin werkt ook niet figuratief, enkel het silhouet van de boom telt, hij wil de ziel van de boom vrijlaten.

Demonstratie - Boomverzorging in het park van de abdij
Een van de grote beuken in het park heeft de geest gegeven en werd verwijderd. De beuk er net naast heeft als trouwe gezel jaren in de schaduw van zijn buur gestaan en krijgt nu plots voor het eerst in zijn leven de volle zon te verduren. Teneinde onomkeerbare schade te voorkomen zal European Treeworker Robin Uzeel met zijn team deze boom zorgvuldig 'inpakken' en de gevoelige delen met jutte beschermen tegen het te fel zonlicht.Deze operatie zal doorgaan tijdens de beursdagen.

Workshops - Mandvlechten door Anemie Goderis
Annemie Goderis volgde mandvlechten in Leuven, Nepal, Anthéé en Villaines les Rochers . Sinds 1996 heeft ze haar eigen atelier ' Art & Flower ' waar ze diverse workshops van bloemschikken, mandvlechten, leemsculturen en andere creatieve technieken aanleert. Tijdens de driebeursdagen zijn er iedere dag workshops van 14 - 16 u waarbij een initiatie in de wondere wereld van mandvlechttechnieken gegeven wordt . Kostprijs 10 €€ - vooraf inschrijven verplicht - contacteer Annemie Goderis : tel 0473/ 39 10 41 - mail : amigoderis@telenet.be

Praktische Info

Gardens of Excellence van vrijdag 25 april tot en met zondag 27 april in de abdij van Male, Pelderijnstraat nr 14 , 8310 Brugge (St-Kruis )

Iedere dag open van 10 u tot 18 u
Meer info : tel –050/360583 – info@gardensofexcellence.be- www.gardensofexcellence.be

Inkom : 7 € - kinderen tot 14 jaar gratis, honden aan leiband toegelaten.
60 plussers krijgen een gratis consummatie aangeboden !

Cateringfaciliteiten binnen de beurs + gezellige restaurantuitbatingen net buiten de muren

Parking- gratis langs de N9 + parkeerweide recht tegenover abdij