Ga je voor een notenhouten tafel of toch liever een kersenhouten tafel?

2 maart 2022 Bron: Bouw & Wonen
Ga je voor een notenhouten tafel of toch liever een kersenhouten tafel?
Notenhout - Foto © Casper Rutges meubelmaker
Notenhouten tafels en kersenhouten tafels hebben overeenkomsten maar zijn toch ook weer erg verschillend van elkaar. Soms is het lastig te bepalen welke houtsoort het beste past bij jouw levensstijl, interieur en wensen! In dit artikel bespreken we daarom de twee belangrijkste verschillen tussen notenhouten tafels en kersenhouten varianten.

De kleur van notenhouten en kersenhouten tafels


Laten we beginnen met een eigenschap die direct opvalt en vaak veel invloed heeft op de keuze; de kleur. Alle houtsoorten hebben van nature een eigen kleur. Hoe meubels van een bepaalde houtsoort eruit zien hangt vaak af van de bewerking en afwerking waarvoor gekozen is. We bespreken de meest voorkomende kleuren.

Notenhout

Notenhout heeft van nature een mooie donkere kleur met een verfijnde nervenstructuur. Wanneer notenhout wordt afgewerkt met een olie en was krijg het een prachtige chocoladebruine kleur. Vaak heeft het hout een kleine glans en kleurnuances. Veel houtsoorten worden in de loop van de tijd donkerder. Notenhout daarentegen wordt in verloop van tijd juist lichter.

Zonder olie of was heeft notenhout vaak verschillende kleuren bruin, rood en zelfs paars. Een notenhouten tafel wordt eigenlijk altijd afgewerkt met een was of olie om het hout te beschermen en te zorgen dat het zo lang mogelijk mee gaat.

Kersenhout

Kersenhout heeft een lichte tot donkere roodbruine kleur. Door het behandelen van het hout met een olie, krijgt het hout in de loop van de tijd de intense oranje-bruine kleur. Dit is de kleur waar kersenhout voornamelijk bekend om staat! In de eerste 8 maanden zal deze verkleuring plaatsvinden.

Kersenhout heeft een rustige vlamtekening en fijne nerf. Daarnaast heeft het van nature al een zachte glans, maar door het gebruik van een olie wordt deze glans versterkt en behouden. Kersenhouten tafels worden eigenlijk standaard afgewerkt met een olie om het hout te beschermen tegen beschadigingen en vlekken.

Herkomst en gebruik van kersenhout en notenhout

Notenhout en kersenhout wat voor tafels wordt gebruikt komt voornamelijk uit het buitenland. Daarnaast zijn niet alle houtsoorten even bewerkbaar. Hoe bewerkbaar, zwaar, hard en buigzaam houtsoorten zijn, heeft veel invloed op hoe houtsoorten worden ingezet en of het geschikt is voor bijvoorbeeld tafels.

Oorsprong notenhout

Europees notenhout komt uit Midden- en Zuid-Europa. Notenhout is gemakkelijk te bewerken, buigt relatief gemakkelijk en is matig zwaar. Notenhout is hard en stevig genoeg om te gebruiken voor meubels zoals tafels en kasten. Het is iets harder dan kersenhout maar zachter dan bijvoorbeeld eiken.

Oorsprong kersenhout

Kersenhout komt veelal uit het Zuidoosten van Canada en het Oosten van de Verenigde Staten. Ook kersenhout is gemakkelijk te bewerken, gemakkelijk te buigen en is lichter dan notenhout. Ondanks dat het gemakkelijk te bewerken is, is kerenhout een zeer sterke houtsoort en zeer geschikt voor tafels.

En voor welke tafel ga je dan uiteindelijk, kersenhout of notenhout?

Nu dat de kenmerken en eigenschappen van beide houtsoorten zijn besproken, blijft het de vraag: Ga je voor een kersenhouten tafel of een notenhouten tafel?

Je zou kunnen stellen dat de houtsoorten qua eigenschappen best veel overeenkomsten hebben. Toch zit het grootste en meest zichtbare verschil in de kleur en structuur van het hout.

Ben je op zoek naar een donkere (chocolade bruine) tafel met een mooie vlamtekening en lichte kleurnuances? Dan raden wij aan om te gaan voor een notenhouten tafel! Neig je meer naar een klassieke eyecatcher met een dieprode kleur met lichte nervenstructuur? Kies dan voor een kersenhouten tafel!

Beide houtsoorten zijn geschikt om te combineren met andere houtsoorten. Ook passen de houtsoorten in verschillende interieurstijlen, afhankelijk van de vormgeving van de tafel. Ben je nou op zoek naar een specifieke stijl, model of combinatie van materialen? Kijk dan eens naar een kersenhouten of notenhouten tafel op maat!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo