Interieur

Future Primitives op Interieur 2012

Future Primitives op Interieur 2012
De wereld verandert in sneltempo. Referentiekaders vervagen: het internet veegt grenzen uit tussen landen, tussen groepen en individuen, en tussen realiteit en virtualiteit. Een evolutie die vragen oproept: hoe zullen we wonen in de toekomst? Met de Future Primitives project rooms gaat INTERIEUR 2012 op zoek naar een houvast aan de hand van zeven installaties van elk 60 m². Een zoektocht, in verschillende disciplines, die de bezoeker onderdompelt in een nieuwe ervaring.

Netwerken worden steeds belangrijker in onze wereld en in die zin is het systeem van één eregast voor de Biennale Interieur achterhaald. Voor de Future Primitives project rooms werden zeven kunstenaars, designers en architecten uitgenodigd om na te denken over dit thema. Ze komen uit verschillende disciplines maar zoeken in hun werk allemaal naar antwoorden voor de leefomgeving van de toe-komst. De zeven Future Primitives project rooms zijn verspreid over de verschillende locaties van de Biënnale en zijn plaatsen voor inspiratie, confrontatie en ontmoeting binnen de DesignCity die INTERIEUR 2012 is.
De resultaten zijn visionair, ze stralen intuïtie en oerkracht uit en bieden een ervaring die aanzet tot na-denken: waar vinden we houvast? Wat zijn onze 'primitives'?

Nendo (JP)
De Japanse designstudio Nendo kiest voor raffinement. Zes huisjes in hout, in een lijnopstelling, herbergen elk een houten stoel. Zonder kleur, zonder verf, maar omzwachteld met visdraad. Vakmanschap en verfijning ten top gedreven.

Ross Lovegrove (UK)
De voorliefde voor een vloeiende vormtaal van ontwerper Ross Lovegrove is alom bekend. Diezelfde glooiende lijnen zijn ook terug te vinden in zijn installatie. Gebruikmakend van elementen als licht en lucht speelt hij in op onze gevoeligheid voor andere werelden.

Greg Lynn (US)
Ook architect-filosoof Greg Lynn kiest voor organische vormen. Hij ziet ze dan weer toegepast in wat hij noemt een ‘Room Vehicle’. Weg met statige villa’s vol overbodige luxe. Weg met gebouwen in bak-steen en cement. De toekomst is aan vernieuwende materialen.

Makkink & Bey (NL)
Voor het duo Makkink & Bey bevindt het toekomstige wonen zich op het spanningsveld tussen de privé-sfeer en de publieke ruimte. Mensen worden nomaden. Altijd onderweg op zoek naar een nieuwe be-stemming. Wonen wordt iets tijdelijks.

Troika (UK)
Een kathedraal met 22 zuilen van licht, gebogen door middel van lenzen, en gebouwd in een klassieke ruimte van baksteen en zware houten balken. Een structuur die je kunt zien en waar je kunt doorheen lopen, maar die je niet tastbaar is.

David Bowen (US)
Sensoren op de Leie brengen de bewegingen van het wateroppervlak over op een soort vliegend ta-pijt in de Budatoren. Natuur versus techniek. Het organische versus het machinale. Tegenstellingen die zorgen voor een merkwaardige gewaarwording.

Muller Van Severen (BE)
Fotografe Fien Muller en kunstenaar Hannes Van Severen brengen een geheel van duidelijk herkenbare voorwerpen. Stoelen, tafels en ligzetels in een bijna skeletachtige vorm, met originele materialencombi-naties: metalen buizen, leder en polytheenplanken.