Interieur

Fotowedstrijd Meet Verner Panton

Voor het derde opeenvolgende jaar organiseert Vitra België een fotowedstrijd. Dit jaar is de aanleiding de viering van vijftig jaar Panton Chair ontworpen door de Deen Verner Panton in 1959/60.

Toen Vitra de extravagante stoel van Verner PANTON (1926-1998) op de markt bracht in de jaren zestig kon niemand vermoeden dat deze stoel zich zou ontwikkelen tot een icoon van het design van de twintigste eeuw. Sinds zijn introductie heeft de productie van de Panton Chair als gevolg van de evoluerende productietechnieken en materiaalontwikkelingen diverse fasen doorlopen. Eind de jaren negentig ontstond de laatste door Verner Panton geautoriseerde versie van de stoel nl. een stoel vervaardigd uit polypropyleen en volledig recycleerbaar. Met dit materiaal werd de droom van Panton werkelijkheid: een stoel van kunststof als betaalbaar industrieel product.

Voor de geschiedenis van Vitra was de samenwerking met Verner Panton van cruciaal belang. De lancering van de Panton Chair – in die tijd een technisch en economisch waagstuk – markeert het begin van een zelfstandige ontwikkeling van de onderneming. Het respecteert voor het erfgoed van Verner Panton manifesteert zich niet alleen in tentoonstellingen die wereldwijd georganiseerd worden over zijn werk, de uitgave van boeken en collectievorming van zijn werk door het Vitra Design Museum, maar ook in een lange reeks heruitgaven van belangrijke Panton-ontwerpen, die Vitra in de afgelopen jaren op de markt gebracht heeft. Het voorlopige slot hiervan is de Panton Junior, de kinderversie van de Panton Chair, waarmee een plan uit de jaren 70 tussen de designer en de fabrikant werd gerealiseerd. Extra info op www.vitra.com

Reglement en deelnemingsvoorwaarden

1) Thema
Een afbeelding die de werkomgeving, de ontwerpen of de inspiratiebronnen van designer Verner PANTON (1926-1998) illustreert, komt in aanmerking voor deelname. De foto moet ook niet-kenners van het werk van Verner Panton aanspreken.

2) Deelnemers
De wedstrijd is open voor professionelen als niet-professionelen woonachtig in België of in het Groot-Hertogdom Luxemburg.

3) Toegelaten technieken en formaten
Alle fotografische technieken zijn toegelaten, zowel kleur als zwart-wit, analoog of digitaal. Alle inzendingen dienen afgedrukt (op fotopapier) afgeleverd te worden op een minimum formaat van 210 x 297mm (A4) en een maximum formaat van 297 x 420mm (A3). Deze maten zijn exclusief de eventuele (papieren) passe-partout van maximum 7cm die rond de foto kan voorzien zijn (niet verplicht).

4) Aantal : er wordt maximaal 1 foto per deelnemer toegelaten.

5) Inzendingen
De werken dienen uiterlijk op vrijdag 31 augustus 2009, degelijk verpakt en vergezeld van het deelnemingsformulier, verstuurd te worden aan Vitra Belgium NV, Woluwelaan137, 1831 Diegem met vermelding van “Fotowedstrijd Panton”. De afstempeldatum geldt als datum van versturen. Vitra Belgium kan niet aansprakelijk gesteld worden voor niet ontvangen stukken of bij ontvangst beschadigde stukken. De werken kunnen ook bij Vitra Belgium afgegeven worden tijdens de kantooruren (weekdagen tussen 9u-17u30). Contactpersonen ter plaatse zijn Sarah Bonnewijn en Nathalie De Wandeler.

De inzendingen dienen vergezeld te zijn van een volledig ingevuld inschrijvingsformulier (zie www.vitra.com, Belgium. Op de achterzijde van de foto moet de titel van het werk en (optioneel) een toelichting vermeld staan. Om een objectieve jurering te garanderen is het verboden om de naam van de deelnemer op de foto te vermelden. Het ingezonden materiaal wordt niet teruggestuurd.

6) Jurering
De jury bestaat uit 4 leden:
Dhr. Xavier Cannone, directeur Musée de la Photographie, Charleroi (www.museephoto.be).
Dhr. Julie Lanoo, fotograaf (www.ju-la.be).
Dhr. Wim Robberechts, fotograaf (www.robbererchts.tv).
Mevr. Malou Swinnen, kunstfotografe.

7) De jurering gebeurt op dinsdag 8 september 2009
De jury beoordeelt de foto’s op basis van het thema en de deelnemingsvoorwaarden. Hierbij wordt rekening gehouden met creativiteit, originaliteit en technische kwaliteit.

Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk en er wordt geen correspondentie uitgewisseld over de wedstrijd of de jurering.

8) Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 10 september 2009 in de Vitra showroom te Diegem. De door de jury gekozen laureaten in de categorieën ‘originaliteit’ en ‘technische kwaliteit” winnen elk een Heart Cone Chair met een winkelwaarde van 2641 euro.

Daarnaast worden 20 andere waardevolle inzendingen beloond met het boek“VERNER PANTON - The collected works”.

9) Verantwoordelijkheid
Alle deelnemers dragen de volle verantwoordelijkheid voor de ingeleverde werken, zowel op het vlak van het recht op privacy als op het vlak van auteursrechten. De organisator kan dan ook niet aansprakelijk gesteld worden voor de eisen en/of klachten van de perso(o)n(en) die op de ingezonden beelden zijn afgebeeld. De aansprakelijkheid daarvoor ligt bij de deelnemer. De organisator kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies of beschadiging van de ingezonden werken.

10) Eigendomsrecht
Vitra zal de winnende foto’s en hun auteur bekend maken via een persbericht en op haar website. Hiervoor geeft de auteur toestemming tot reproductie.De deelnemers verklaren zich akkoord om hiervoor samen te werken met de organisator en het nodige beeldmateriaal ter beschikking te stellen (negatief of digitaal beeld in hoge resolutie) voor de normale persberichtgeving. Publicatie van de werken in Vitra publicaties, folders, presentaties e.a. zal gebeuren mits toestemming en in overleg met de deelnemer en steeds met vermelding van de auteur van het werk.

11) Reglement
Deelname aan deze wedstrijd veronderstelt het akkoord van de deelnemers met alle bepalingen van dit wedstrijdreglement.
Alle situaties die niet uitdrukkelijk door dit wedstrijdreglement zijn voorzien worden door de verantwoordelijke voor deze wedstrijd van Vitra Belgium of door zijn plaatsvervanger geregeld.

Ook interessant