Architectuur

Foster+Partners maken masterplan voor de Oude Poort in Marseille

Een van de grootste mediterrane havens staat op het punt getransformeerd te worden. Het werk is begonnen aan de Oude Poort van Marseille als deel van een reeks regeneratie-projecten, die afgerond zouden moeten worden voor de inauguratie van de stad als Europese Hoofdstad van Cultuur in 2013. Frans landschapsarchitect Michel Desvigne en de in Londen-gevestigde Foster + Partners bedachten het competitie-winnende masterplan waarop het project gebaseerd is. Dit project zal de kades terugvorderen als openbare ruimte, nieuwe informele locaties creëren voor optredens en evenementen, en zal er ook voor zorgen dat het verkeer verhuist naar een veilig, semi-voetgangersvriendelijk publiek domein.

Lord Foster verklaarde: "Ik ken de haven in Marseille goed en het is een werkelijke grootse ruimte. Dit project is een geweldige kans om het te verbeteren met behulp van zeer eenvoudige middelen, met kleine, discrete paviljoens voor evenementen, markten en speciale gelegenheden. Onze aanpak is geweest om te werken met het klimaat en zo schaduw te creëren, maar tegelijkertijd om de ruimte van de haven te respecteren - om het simpelweg beter te maken."

Met het oog op vergroting van de ruimte voor voetgangers worden de technische installaties en de boothuizen aan de kades vervangen met nieuwe platformen en clubhuizen over het water. De haven wordt aangelegd met een bleek gekleurde graniet, die de schaduw van de oorspronkelijke kalksteinkeien weerspiegelt.

Lees verder op Architectura