Algemeen

Fiscaal bedrijfsvoordeel kraakt onder succes

De notionele aftrek zal de overheid wellicht meer kosten dan de 600 miljoen euro die ze voor 2006 heeft begroot. Het nieuwe fiscale voordeel voor bedrijven kent heel wat bijval. Dat zeggen advocaten die fiscale dossiers behandelen. Dat 'succes' is vervelend voor de regering-Verhofstadt, die net nu in de begrotingscontrole al alle zeilen moet bijzetten om het budget uit het rood te houden.

De notionele aftrek biedt investeerders de mogelijkheid om de kosten van het eigen vermogen af te trekken van de winstbelasting. Daarvoor is een vast percentage bepaald (de zogeheten notionele intrest bedraagt ongeveer 3,5 procent). De notionele aftrek is per 1 januari in werking getreden en geniet een enorme belangstelling. "Elk bedrijf dat zichzelf een beetje respecteert, gaat na hoe het zijn voordeel kan doen met het nieuwe systeem", zegt advocaat Jan Van Dyck, hoofdredacteur van het weekblad Fiscoloog.

Hij stelt dat er bij die oefening wordt gekeken naar hoe de notionele aftrek kan worden gemaximaliseerd. Hoe meer eigen vermogen bij investeringen wordt aangesproken, hoe minder belastingen er moeten worden betaald. Het maximaliseren van het fiscale voordeel zal de overheid bijgevolg wellicht meer kosten dan de 600 miljoen euro die voor 2006 is begroot. "Fiscalisten buiten het systeem uit", zegt advocaat Victor Dauginet. "Ik verwacht dat over één à drie jaar de reikwijdte van de nieuwe maatregel zal worden ingeperkt."

Bij het ministerie van Financiën verwacht men dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen. "We horen geruchten over agressieve constructies, maar daarvan hebben we nog niks gezien", is daar te horen. De budgettaire kost van de nieuwe fiscale maatregel zal pas bij de begrotingscontrole in juni worden bekeken. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) verwacht dat de inkomsten die verloren gaan op het vlak van vennootschapsbelasting worden gerecupereerd door meer bedrijfsvoorheffing, registratierechten, btw en buitenlandse investeringen in ons land.
Build for Life