Bouwmaterialen

Fietskoeriers doen nu ook spoedleveringen van bouwmaterialen in centrum Antwerpen

Fietskoeriers doen nu ook spoedleveringen van bouwmaterialen in centrum Antwerpen
Voortaan worden niet alleen kleine pakketjes en maaltijden snel geleverd door fietskoeriers in de Antwerpse binnenstad. Ook aannemers kunnen nu last-minute bestellingen van materiaal gratis per fiets laten leveren op hun werven. BMB Bouwmaterialen biedt in samenwerking met Oovelo deze dienst aan om zo de vele dagelijkse ritten met bestelwagens in het centrum van de Antwerpen te verminderen. En om aannemers kostbare tijd te laten besparen.

“We gaan hiermee voor een win-win-win”, zegt Nick Van Den Bosch, commercieel manager van BMB Bouwmaterialen. “Onze klanten verliezen niet langer kostbare tijd omdat ze niet meer over en weer moeten rijden in het midden van de dag. Er is zo minder verkeer van bestelwagens in de binnenstad en in de plaats leveren we op een ecologische manier.” Aannemers kunnen tot 100 kilogram aan materiaal laten leveren op hun werf. De eerste fietslevering vond vanmorgen plaats op een bouwwerf aan Nieuw Zuid.


De gloednieuwe vestiging van BMB Bouwmaterialen ligt in het zuiden van Antwerpen aan de kade, op een boogscheut van het stadscentrum. Veel bouwmaterialen worden over de Schelde aangevoerd, waardoor in de toekomst tot 1000 vrachtwagens per jaar van de Antwerpse wegen worden geweerd. Nu wordt nog verder in de logistieke keten gewerkt aan vergroening. Veel aannemers reden tot vandaag nog altijd af en aan richting de vestiging om er klein en middelgroot materiaal af te halen. Materiaal dat ze plots tekort hebben op de werf, vaak kleine spullen. Dit wordt nu dus verleden tijd. Voortaan kan een aannemer die voor 11u45 bestelt, deze materialen de dag zelf met de fiets laten leveren op de werf.

Fietskoeriers doen nu ook spoedleveringen van bouwmaterialen in centrum Antwerpen
“We hebben goed geluisterd naar onze klanten, de aannemers”, zegt Van Den Bosch. “Voor hen is tijdverlies één op één gelijk aan geldverlies. Elke minuut dat een werf stilligt door gebrek aan materiaal of door file en vertragingen in de binnenstad van Antwerpen, verliezen ze geld. Met deze oplossing zorgen we ervoor dat ze altijd kunnen blijven doorwerken. En dat op een ecologische manier, met veel voordelen voor de inwoners van Antwerpen: minder verkeer en minder vervuiling.”

Eerste bestelling

De allereerste bestelling per fietskoerier vond deze ochtend plaats, op een werf van aannemer Hooyberghs (onderdeel van de B&R Bouwgroep) aan Nieuw Zuid in Antwerpen. “We kiezen hier heel bewust voor”, zegt Hans T’jampens, innovatiemanager bij B&R Bouwgroep. “De bouw zal duurzaam zijn of zal niet zijn. Van zand tot klant, iedereen in de keten zal moeten bijdragen tot het verminderen van ons totale energieverbruik. We moeten dat dus doen met de hulp van onze leveranciers. Deze snelle leveringen per fiets door BMB Bouwmaterialen zijn daar een goed voorbeeld van. Zo weinig mogelijk energie en materiaal gebruiken om je doel te bereiken, dat is echt duurzaam.”

De fiets, het ideale vervoersmiddel in de stad

Bij Oovelo zijn ze blij mee te kunnen werken aan dit project. Het fietskoerierbedrijf werd in 2015 gestart door Christoph De Nil, zelf nog steeds koerier, met de aankoop van een eerste bakfiets. Ondertussen rijden al zeven bakfietsen van Oovelo rond in Antwerpen met documenten, medische stalen, boodschappen en nu ook bouwmaterialen.

“Bouwmaterialen kunnen zwaar en groot zijn”, zegt De Nil, “maar dat is voor ons geen probleem”. “Als het niet meer dan 100 kg weegt en in de bak past (110x60x70 cm), dan lukt dat perfect. We gaan met plezier langs bij de aannemers in Antwerpen. Ik denk dat ze ons ook graag zien komen. De fiets is sowieso een veel efficiënter vervoermiddel in de binnenstad dan een bestelwagen, dat weten wij als geen ander.”

Ecologisch verantwoord ondernemen

De vestiging in Antwerpen, geldt op vele vlakken voor BMB Bouwmaterialen als een pilootproject, met het oog op verdere expansie in België. “Ook in andere steden zijn we aan het kijken voor nieuwe vestigingen”, zegt Van Den Bosch. “Ook daar willen op de meest milieuvriendelijke manier de bouwmaterialen tot op de werf krijgen. We kiezen er resoluut voor om ecologisch verantwoord te ondernemen.” De nieuwe vestiging, die half november opende, is zo ook een bijna energie neutraal gebouw, dankzij investeringen in extra isolatie en door het zonnepanelenpark op het dak.

Fietskoeriers doen nu ook spoedleveringen van bouwmaterialen in centrum Antwerpen

Ambitieuze groeiplannen

BMB Bouwmaterialen maakt onderdeel uit van de Europese BME (Building Materials Europe) groep. BME, gespecialiseerd in binnenstedelijke distributie, is momenteel actief in acht landen (Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Duitsland en België) en wil dé toonaangevende distributeur van bouwmaterialen in Europa worden.

Ook in België wil BME snel groeien. De ambitie is om tegen 2025 twintig vestigingen van BMB Bouwmaterialen in België te hebben. Naast de opening van de nieuwe vestiging van in Antwerpen centrum, nam BME op 2 november 2021 ook Bridts – beter bekend onder de naam ‘Gedimat Antwerpen’ – over. Momenteel heeft BMB Bouwmaterialen zo tien vestigingen en twee showrooms in België.

Ook interessant