Gereedschap

Een tweede leven voor bouwmateriaal: belangrijk om aarde leefbaar te houden

Een tweede leven voor bouwmateriaal: belangrijk om aarde leefbaar te houden
Materiaal hergebruiken is één van de oplossingen om de aarde leefbaar te houden. Tijdens de klimaatconferentie in Glasgow werd er vooral gefocust op een halt toeroepen aan fossiele brandstoffen en de ontbossing, maar circulariteit is volgens veilinghuis Troostwijk even belangrijk. Voor bedrijven liggen hier volgens het veilinghuis grote kansen. Niet enkel om een steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, maar ook voor verkopers om stock te liquideren, als voor kopers om een koopje te doen en een machine een tweede leven te geven in plaats van dit nieuw aan te kopen. Daarom organiseert Troostwijk dit jaar opnieuw de eindejaarsveilingen van bouw- en landbouwmateriaal, met nu al een waarde van 10 miljoen euro aan te veilen materialen. Nog tot 6 december kunnen bedrijven materiaal binnenbrengen voor de veiling.

Hergebruik van machines stimuleren

Circulariteit gaat verder dan het hergebruiken van grondstoffen. Volgens Troostwijk is het minstens even belangrijk om ook bewust met bestaande machines om te gaan en niet zomaar nieuw materiaal te laten maken of te kopen.

“Bij Troostwijk stimuleren we met onze veilingen hergebruik en verlengen we de levensduur van machines, wat actief bijdraagt aan een duurzamere consumptie en een circulaire economie. Door materialen een tweede leven te geven, kunnen we allemaal een bijdrage leveren. De eindejaarsveilingen in de bouw- en landbouwsector zijn elk jaar al een succes, maar we hopen dat we de sector dit jaar nog extra kunnen motiveren”, aldus Andy Vons, Managing director van Troostwijk.


Een tweede leven voor bouwmateriaal: belangrijk om aarde leefbaar te houden

Uniek koopje of stock liquideren

De Troostwijk eindejaarsveilingen van bouw- en landbouwmateriaal zijn in de sector vrij uniek qua aanbod en de waarde die de verkoper van de oude machines kan behalen.

“De eindejaarsveilingen zijn populair, enerzijds omdat potentiële kopers nog een koopje op de kop kunnen tikken en anderzijds kunnen verkopers de bestaande stock verminderen en hun cashpositie verbeteren”, aldus Peter Lechat, manager heavy equipment in België.


Bovendien zijn er volgens Troostwijk momenteel erg lange leveringstermijnen voor nieuwe machines die oplopen tot eind 2022 of zelfs begin 2023. Dit maakt het mede interessant voor kopers en verkopers om bestaande machines van eigenaar te laten wisselen. De eindejaarsveiilingen bereiken online bieders uit meer dan 60 landen die samen meer dan 20.000 biedingen uitbrengen.

10 miljoen euro waarde aan materiaal

Momenteel staat de waarde van het te veilen materiaal op 10 miljoen euro. Het aanbod bestaat uit onder andere graafmachines, wielladers, traktoren, grasmachines, schaarliften, heftrucks en compressoren en dit zowel van Belgische als Britse opdrachtgevers. Dit jaar maken ook machines uit de high value categorie deel uit van de eindejaarsveilingen. Dit zijn heel recente machines waarbij het opgeld slechts 5% bedraagt, wat het extra interessant maakt voor kopers en verkopers. Die machines hebben een minimumwaarde van € 30.000. Wie nog materiaal een tweede leven wil geven, kan ze nog tot 6 december binnenbrengen in Deinze of Melreux. Veilen vanaf eigen locatie kan ook.

Een tweede leven voor bouwmateriaal: belangrijk om aarde leefbaar te houden

Praktisch

  • Kijkdag: maandag 27 december van 9u tot 16u met een hapje en drankje
  • Locaties: Deinze, Melreux of vanop eigen locatie
  • Grondverzet veiling, High Value: bieden kan vanaf 10 december tem 28 december
  • Agriveiling, High Value:Bieden kan vanaf 10 december tot 29 december
  • Handling, transport, compressoren en stoomgroepen: Bieden kan vanaf 10 december tem 30 december
  • Binnenbrengen kan nog tot 6 december
  • Meer info agri@troostwijk.be of 03/287 62 62

Ook interessant