Architectuur

Festival van de architectuur 2017

Festival van de architectuur 2017
“Goede architectuur begint bij het aanvaarden van de onvolledigheid van de eigen kennis en het aanboren van de expertise van anderen.” Hiermee vat Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut, de essentie samen van het eerste Festival van de architectuur. Ontdek van 8 tot 17 september 2017 waarom architectuur meer is dan alleen bouwen.

Het Festival van de architectuur focust op de kwaliteit van de ontworpen ruimte. Die komt voort uit een open gesprek waarin ontwerpers, beleidsmakers en bewoners elkaar ontmoeten. Het programma slaat een brug tussen al deze actoren en moedigt iedereen aan om na te denken over een goed ontworpen leefomgeving en wat we daarvoor kunnen doen.

F/a 2017: Meer dan alleen bouwen

Architectuur is méér dan alleen bouwen. Deze stelling tekende de krijtlijnen uit voor deze eerste editie. Gebouwen staan immers nooit op zich, in een vacuüm, maar krijgen pas betekenis in relatie tot hun leefomgeving. Het is een speelveld waarbinnen ontwerpers, bewoners en omgeving elkaar op verschillende niveaus en verschillende momenten ontmoeten. Publieke ruimte en infrastructuur geven vorm aan onze alledaagse aanwezigheid. Gisteren, vandaag en morgen. Een gezonde leefomgeving is dan ook een uitdaging die ons allen aanbelangt. Sterker nog, we hebben iedereen nodig om deze uitdaging aan te gaan. Want het geheel is meer dan de som der delen en verschillende visies leiden tot nieuwe inzichten.

Waar moet je zijn voor het Festival van de architectuur?

Het Festival van de architectuur is een tweejaarlijks evenement. Iedere editie nodigen we een andere stad uit als host. In 2017 strijkt het festival neer in Antwerpen. Tien dagen lang brengen we architectuur over de hele stad onder de aandacht, met deSingel als epicentrum. Van hieruit belichten we de architectuurcultuur in Vlaanderen en daarbuiten. Op zondag 10 september treden we ook buiten de grenzen van de stad en openen we over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en bijzondere ontwerpbureaus.

Wanneer gaat het festival door?

Het Festival van de architectuur vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 17 september.

Voor wie is het festival bedoeld?

Iedereen is welkom op het Festival van de architectuur. We bieden activiteiten waarvoor je geen voorkennis nodig hebt en die geschikt zijn voor verschillende leeftijden.

Ook interessant