Algemeen

Familie Wessels wil Volker Wessels Stevin

De familie Wessels overweegt een bod uit te brengen op het bouwconcern Volker Wessels Stevin. Dat heeft bestuurslid Dik Wessels laten weten aan het bedrijf, zo werd donderdagochtend bekendgemaakt. Hij houdt een aandeel van 5% in het concern.

De familie wil een bod doen van euro 21 per aandeel. Dat houdt een premie in van 70% boven de slotkoers van woensdag. Het bestuur van de onderneming staat welwillend tegenover het bod. Volker Wessels Stevin zegt dat de familie de activiteiten op dezelfde manier als tot dusver wil laten voortgaan. Het bedrijf verwacht uiterlijk op 24 maart nadere mededelingen te doen.

Dik Wessels trekt zich gedurende de periode waarin gesprekken over het bod gaande zijn terug uit de raad van bestuur. Zijn operationele activiteiten handhaaft hij.

De nettowinst van Volker Wessels Stevin is vorig jaar met 4,6% gestegen naar euro 114 mln. De winst voor rente en belasting (ebit) steeg met 7,3% tot euro 175 mln. Volker Wessels Stevin verwachtte een groei van de nettowinst met 4 à 5%.

Per aandeel komt de winst over 2002 uit op euro 3,41, tegenover euro 3,28 in het voorgaande jaar. Het dividend komt uit op euro 1,35, tegen euro 1,30 in 2001. De omzet van VWS steeg met euro 210 mln naar euro 3,3 mrd. De orderportefeuille groeide met euro 119 mln tot euro 3,707 mrd.

Bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel toont zich in het persbericht, waar de jaarcijfers worden bekendgemaakt, verontrust over de lage aanbestedingsprijzen in de infrastructuur in Nederland: 'Dit zal niet zonder consequenties voor de bedrijfstak blijven.' De lage prijzen zijn het gevolg van de parlementaire enquête naar de bouwfraude, waarbij illegale prijsafspraken in deze sector onder de loep werden genomen.

Volker Wessels Stevin handhaaft zijn in januari uitgesproken verwachting van een daling van de nettowinst met 10 tot 15%. Dat komt onder meer door hogere pensioenlasten en de teruggang in de markten voor commercieel vastgoed, wegenbouw en kabels en leidingen. Deze inschatting is zonder het mogelijke effect van acquisities.

De economische en politieke onzekerheden zorgen ervoor dat ook de langetermijndoelstelling van Volker Wessels Stevin - een winstgroei van 8 tot 10% - op losse schroeven staat. Bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel constateert in het persbericht waarin de cijfers worden bekendgemaakt, dat Volker Wessels tot dusver ruim boven deze norm heeft gepresteerd, maar dat de groeitrend de komende twee jaar mogelijk niet wordt gehaald.

Build for Life