Nieuwbouw

Failliete bouwer kost altijd extra geld

Het faillissement van een aannemer of bouwer kost altijd extra geld. Dat zeggen diverse partijen die hier mee te maken hebben (gehad). Volgens Ron Voskuilen, directeur gemeentewerken Rotterdam en lid van netwerkorganisatie het Opdrachtgeversforum, betekent een faillissement onder meer dat je meer mankracht aan een project kwijt bent.

Daarnaast zorgt het faillissement voor vertraging in het project en dus een latere oplevering. Verder zorgt de zoektocht naar een nieuwe bouwer ook voor extra kosten. Zo is vaak een nieuwe tijdrovende en dure aanbesteding nodig. Ook kan de financiële schade oplopen als een gemeente bijvoorbeeld met omliggende bedrijven nadeelcompensatie heeft afgesproken. Bij vertraging door faillissement moet die compensatie langer worden doorbetaald.

Op dit moment ondervinden onder meer de gemeenten Assen en Hoorn problemen door het faillissement van bouwbedrijven zoals Midreth en Heddes. Ook de renovatie van het Stedelijk Museum in Amsterdam zal door het faillissement van Midreth duurder uitvallen. De problemen kunnen wel enigszins beperkt blijven, als de gemeente een vinger aan de pols houdt en op tijd duidelijkheid schept over de stand van zaken.

Gebaseerd op: Binnenlands Bestuur