Interieur

Extra onderdelen van het iconische Hotel Métropole beschermd

Extra onderdelen van het iconische Hotel Métropole beschermd
Tal van extra interieurelementen van het legendarische Hotel Métropole in hartje Brussel worden beschermd Brussels erfgoed. Dat maakt Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons bekend. ​ ​ ​
​Het gebouw ondergaat binnenkort een grondige renovatie mét behoud van haar iconische interieur, want dat is voortaan grotendeels beschermd.

Extra onderdelen van het iconische Hotel Métropole beschermd

“Hotel Métropole maakt zich klaar voor de toekomst, en doet dit voortbouwend en met respect voor haar ​ rijke verleden. We beschermen verschillende ​ interieurelementen omdat ze integraal deel uitmaken van dit iconische gebouw,” zegt Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed. “Ik bedank uitdrukkelijk de eigenaars van het hotel, de architecten, onze erfgoedexperten en mijn collega Pascal Smet omdat we er samen voor zorgen dat deze prachtige interieurstukken voor altijd onderdeel van Hotel Métropole en van Brussel zullen blijven.”


Het legendarische Brusselse Hotel Métropole, gelegen aan het al even legendarische De Brouckèreplein in hartje Brussel, ademt geschiedenis. In 1890 opende de brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens het café Métropole en vijf jaar later werd het iconische café uitgebreid met een luxehotel. In de rijke geschiedenis van het Hotel verbleven er heel wat beroemdheden, zoals Albert Einstein, Marie Curie, de Amerikaanse presidenten Hoover en Eisenhower, generaal De Gaulle en ontelbare internationale sterren. ​

Tijdens de voorbereidingen van deze grondige renovatie van het gebouw werd in maart dit jaar op initiatief van voormalig Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet en in goede samenwerking met de eigenaars van het gebouw, een procedure opgestart om na te gaan welke elementen, die tot dan toe niet op de beschermlijst stonden, een erfgoedwaarde hebben. Door de lancering van deze procedure mocht geen enkel interieurelement worden aangepast of het gebouw verlaten.

Opvolger en partijgenote Ans Persoons maakt het werk nu af door finaal tal van extra interieurelementen van het gebouw te beschermen. Het hotel kan zo haar grandeur van weleer terugvinden mét behoud iconische interieur.

De renovatiewerken zullen weldra aanvatten. De eigenaar van het gebouw wil de deuren van het vernieuwde luxehotel eind 2025 openen.

Extra onderdelen van het iconische Hotel Métropole beschermd
Een deel van het gebouw en interieur zijn beschermd sinds 1994 en 2002, het gaat hier vooral over elementen van de belle époque, zoals de gevels, de benedenverdieping en de trap. Het Brussels Gewest beslist nu om deze bescherming uit te breiden met tal van andere interieurelementen, hoofdzakelijk in Art Deco stijl, veelal van de hand van Adrien Blomme.

Concreet gaat het over:

  • Tal van Art Deco meubelstukken die specifiek ontworpen werden voor het hotel waaronder zetels, stoelen, tafels, bedden, nachttafels en bureaus.
  • De reliëfkaart van België uit de jaren 1960 die zich momenteel in de inkomhal bevindt.
  • De patio, ontworpen door Blomme, met beeldhouwwerk van Bernard Callie op de vierde en vijfde verdieping, samen met de omliggende gangen.
  • Een Art Deco wenteltrap in de voormalige wintertuin ontworpen door Blomme van de gelijkvloerse tot de eerste verdieping.
  • Een achthoekige Art Deco wenteltrap van de eerste tot de vijfde verdieping.
  • Enkele resterende elementen van het voormalige ‘Indisch Salon’ (de voormalige leeszaal).
  • De zaal “Marie Curie” op de eerste verdieping.
  • De centrale trappenhal.

Extra onderdelen van het iconische Hotel Métropole beschermd

Ook interessant