Architectuur

Expositie 'Rotterdam en Mei' nu in OMI Rotterdam

Expositie 'Rotterdam en Mei' nu in OMI Rotterdam
Expositie ‘Rotterdam en Mei’, OMI | Ossip van Duivenbode
Mei architects and planners is een internationaal opererend en prijswinnend architectenbureau. De transformatie van Fenix I op Katendrecht won tal van prijzen, waaronder de Rotterdam - vakjury én publiek - Architectuurprijs 2019 en de ICONIC Award 2020 voor innovatieve architectuur.

Mei en OMI hebben een selectie gemaakt van de Rotterdamse projecten die de veelzijdigheid van het werk en de werkwijze van het bureau laten zien; met maquettes van Studio Faber, recente foto’s van Ossip van Duivenbode en een tijdlijn die de projecten in een historische context plaatst. Of het nu gaat om de herbestemming van het vooroorlogse pakhuis Jobsveem, het in ere herstellen van De Lijnbaan of de nieuwbouw van de Schiecentrale, Mei geeft telkens een eigenzinnige invulling aan de verschillende tijdlagen in de stad.

Mei in Rotterdam

De vooroorlogse groei van de haven en de wederopbouw van de stad zijn bepalend voor de ontwikkeling van Rotterdam, en beeldbepalend voor de architectuur in de stad. Mei architects and planners geeft met hun ontwerpen een hernieuwde betekenis aan deze bepalende periodes uit de Rotterdamse geschiedenis. De karakteristieken van het industriële erfgoed worden met flair ingezet en versterkt om eigentijdse gebouwen te realiseren.

Aan de Rijnhaven is Fenix I verrezen, een ‘galerijflat’ op de monumentale overslagloods waarin nu horeca en culturele instellingen zijn gevestigd. De transformatie en uitbreiding van het voormalige pakhuis St. Job en de elektriciteitscentrale in het Lloydkwartier tonen op een halve km2 een miniportfolio van Mei: een combinatie renovatie, herbestemming en vernieuwing. De esthetiek is dan weer expressief, dan weer terughoudend, afhankelijk van het project, de locatie en de historie. Zo wordt de winkelpromenade De Lijnbaan in ere hersteld met de houten luifels en de gevels in oorspronkelijke grijstinten, terwijl voor de McDonald’s aan de Coolsingel een jaren zestig paviljoen is vervangen door een variant op een Amerikaanse diner, in glas en goud gehuld.

Fenix I, Mei architects and planners
Fenix I, Mei architects and planners | Ossip van Duivenbode, 2020

Praktische informatie

De expositie is gratis te bezoeken bij OMI. Aanmelden is niet nodig, maar vanwege COVID-19 kunnen maximaal zes personen tegelijkertijd naar binnen.

Locatie: OMI, Schietbaanstraat 21, 3014 ZV, Rotterdam
Open: donderdag t/m zaterdag van 13:00 tot 18:00 uur
Website: www.omirotterdam.nl | www.mei-arch.eu

Ook interessant