Algemeen

Eurocommissaris lobbyde voor verdachte vastgoedmagnaat

De Nederlandse politica en eurocommissaris Neelie Kroes werkte jarenlang als lobbyiste voor de omstreden vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg, een zakenpartner van de vermoorde Willem Endstra, meldt de Volkskrant. Kroes introduceerde de vastgoedondernemer bij gemeentelijke politici, bazen van pensioenfondsen, bankiers en investeerders. Volgens David Beesemer, Paarlbergs rechterhand, deed Kroes dat lobbywerk in ruil voor gratis kantoorruimte in Paarlbergs kasteeltje Ridderhofstad Bolenstein, nabij de universiteit Nijenrode.

Volgens het Nederlandse gerecht behoort de steenrijke Paarlberg tot de organisatie van Willem Holleeder, een topgangster die tientallen moorden op zijn geweten zou hebben. Kroes was jarenlang goed bevriend met Paarlberg. Twee jaar geleden, kort na de moord op Endstra en de arrestatie van Paarlberg, verbrak de politica alle banden met Paarlberg. In een gesprek met de Volkskrant bevestigt Kroes dat ze lobbywerk heeft gedaan voor de vastgoedman. "Maar het is niet juist dat ik als 'ambassadrice' fungeerde voor de heren Paarlberg en Beesemer in ruil voor kantoorruimte", preciseert Kroes. "Terugkijkend op die relaties heb ik het gevoel dat ik erin ben getuind."

Twee ex-wethouders van Leefbaar Rotterdam vertellen hoe Kroes een ontmoeting regelde met Paarlberg en Beesemer om beweging te krijgen in vastgelopen vastgoedprojecten rond de Euromast, waarvan Paarlberg eigenaar is. "Kroes had zich mijn agenda binnen geluld", zegt Marco Pastors, een van de wethouders. Volgens Pastors opende Kroes deuren en kon ze achter de schermen veel regelen. "We hadden in 2002 nog geen idee dat zij de kruiwagen was voor mensen die nu verdacht worden van contacten met de onderwereld."
Build for Life