Verbouwen

Erfgoedpremie voor dakrestauratie kasteel Ravenhof

Erfgoedpremie voor dakrestauratie kasteel Ravenhof
Kasteel Ravenhof voor de aanvang van de restauratiewerken - © Value Partners
Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft Stichting Kempens Landschap een erfgoedpremie van 375.000 euro toegekend voor de restauratiewerken aan het dak van kasteel Ravenhof in Stabroek. Stichting Kempens Landschap diende een dossier in via de themaoproep 'hoogdringende dossiers' om deze subsidie te verkrijgen. De totale kosten voor de dakrestauratie worden geschat op 2.246.517 euro. De werkzaamheden staan gepland om te beginnen in het voorjaar van 2025.

Het imposante kasteel Ravenhof dient als een van de toegangspoorten tot het grensoverschrijdende natuurgebied De Zoom-Kalmthoutse Heide. De basis van het huidige kasteel werd aan het begin van de 19de eeuw gebouwd in neo-Lodewijk XV-stijl. Rond 1911 breidde de adellijke familie Moretus het kasteel uit met twee grote zijvleugels. Sinds 1979 is het kasteel, samen met de bijgebouwen, beschermd als monument en eigendom van de gemeente Stabroek. In 2020 tekende de gemeente een beheersovereenkomst met Stichting Kempens Landschap om de restauratie en herbestemming van het kasteel te realiseren.

Boktor

Tijdens de voorbereiding van de huidige restauratiewerken aan het schrijnwerk van het kasteel, waarvoor het agentschap Onroerend Erfgoed eerder al een premie toekende, kwam aan het licht dat de dakstructuur in een bijzonder slechte staat verkeert. Daarom diende Stichting Kempens Landschap een bijkomend premiedossier in bij het agentschap Onroerend Erfgoed via de themaoproep 'hoogdringende dossiers'. Het agentschap maakte eind mei bekend dat ze een premie van 375.000 euro toekent voor de werken.

Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: "De larven van de boktorkever hebben jarenlang lelijk huisgehouden en sommige delen van het dak zijn onherstelbaar aangetast. Het was voor het betrokken bureau Karuur Architecten duidelijk dat dit erg snel moest aangepakt worden. Toen Onroerend Erfgoed vorig jaar een oproep lanceerde voor hoogdringende restauratiewerken, zijn we meteen op de kar gesprongen. Het feit dat de premie nu toegekend wordt, geeft aan dat de jury vertrouwen heeft in onze aanpak van dit erfgoeddossier. Daar zijn we uiteraard erg blij mee."

Duurzame ingrepen

Stichting Kempens Landschap zet in op een kwalitatieve en duurzame uitvoering van de werken. "Met de voorziene ingrepen zal ook de energetische duurzaamheid van het kasteel aanzienlijk verbeteren", aldus gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. "De hoogdringende werken worden aangegrepen om het dak thermisch te isoleren. Op basis van een energie-audit werden de verbeteringsmogelijkheden eerder al naar voren gebracht. In combinatie met de huidige verbetering van het schrijnwerk wordt zo de buitenschil van het kasteel thermisch geoptimaliseerd zonder het monumentale uitzicht ervan aan te tasten."

Hof van plaisantie

Rik Frans, burgemeester van Stabroek, kijkt ernaar uit om een volgende stap te zetten naar de herbestemming van het kasteel. "De restauratie van het dak zorgt er spijtig genoeg voor dat we het kasteel nog niet meteen kunnen gebruiken. We kozen ervoor om door de zure appel heen te bijten en de restauratie meteen grondig aan te pakken. Zodanig kunnen we daarna het interieur renoveren en de herbestemming van het kasteel realiseren. We investeren als gemeente fors in dit gebouw, maar het neemt ook een belangrijke plaats in binnen onze gemeenschap. Het kasteel stond in het verleden gekend als een 'hof van plaisantie' en die sfeer willen we in de toekomst graag terugbrengen. Op zondag 8 september zal het Ravenhof opengesteld zijn tijdens Open Monumentendag. Daarbij kunnen bezoekers de gerestaureerde ramen bekijken, alsook de bovenverdieping waar de schade aan het dak zichtbaar is."

Erfgoedpremie voor dakrestauratie kasteel RavenhofTijdens restauratiewerken aan het schrijnwerk werd duidelijk dat het dak van het kasteel in een zeer slechte staat verkeert
© Stichting Kempens Landschap