Verbouwen

Historisch erfgoed kasteelruïne Ter Elst wordt belevingshotspot

Historisch erfgoed kasteelruïne Ter Elst wordt belevingshotspot
De partners gaven vandaag het officiële startschot voor de restauratie van Ter Elst in Duffel - © Stichting Kempens Landschap
Stichting Kempens Landschap en gemeente Duffel starten deze zomer met grondige restauratiewerken aan de historische kasteelruïne Ter Elst. Aannemer Renotec zal de restauratie van het waardevolle erfgoedproject realiseren. De restauratiewerken starten begin augustus en bedragen 3.134.933 euro. Het agentschap Onroerend Erfgoed ondersteunt het project met een premie van 525.000 euro.

Kasteel Ter Elst kent een lange en bewogen geschiedenis en werd sinds begin jaren 1980 ook belangrijk in het cultuurlandschap van de gemeente Duffel. Sinds 2019 is het beheer van de iconische kasteelruïne in handen van Stichting Kempens Landschap. De gemeente riep de hulp in van de Stichting om de restauratie en herbestemming van Ter Elst in goede banen te leiden. Door de slechte staat van het gebouw werd het potentieel van het domein immers jarenlang onderbenut. Daar komt nu verandering in.

Openbare procedure

Sinds 2019 werden al verschillende horden genomen om de restauratie van Ter Elst te verwezenlijken, waaronder het verkrijgen van een subsidie van 130.000 euro voor de aanleg van een nieuwe voetgangersbrug. De indiening van een conceptnota in januari 2022 bij het agentschap Onroerend Erfgoed in het kader van de oproep 'kleine totaalprojecten' was een belangrijke mijlpaal. In juni 2023 gaf Vlaanderen vervolgens groen licht en kende een premie van 525.000 euro toe. Enkele maanden later werd ook de omgevingsvergunning goedgekeurd. Vervolgens zocht en vond Stichting Kempens Landschap via een openbare procedure een aannemer. De firma Renotec nv uit Geel zal de werken voor haar rekening nemen. De kosten van de eigenlijke restauratiewerken bedragen 3.134.933 euro. De aannemer zal op 12 augustus starten met de werkzaamheden, na afloop van het festival Brakrock. Voor de omwonenden volgt er voordien nog een infomoment.

Historische evenementenlocatie

De site deed sinds de jaren 1980 dienst als decor voor socio-culturele evenementen. Stabiliteits- en evacuatieproblemen gooiden echter roet in het eten, waardoor de site noodgedwongen gesloten werd in 2012. "De nakende restauratiewerken zullen ervoor zorgen dat plek binnenkort terug een actieve rol gaat spelen in het Duffelse culturele leven", aldus burgemeester Sofie Joosen. "Het terrein wordt omgetoverd tot een gemeentelijke evenementenlocatie mét aandacht voor het behoud van het historische karakter."

"We zijn verheugd dat de restauratiewerken aan de kasteelruïne Ter Elst weldra van start gaan", vult Duffels schepen van Cultuur Lili Stevens aan. "Dit is een belangrijke stap om ons cultureel erfgoed te bewaren en op te waarderen. Samen met Stichting Kempens Landschap zullen we deze iconische plek opnieuw op de kaart zetten."


Aandacht voor heden en verleden

Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vertelt: "Met de restauratie van kasteelruïne Ter Elst houden we de rijke geschiedenis van de lokale gemeenschap in ere. Dankzij de samenwerking van alle partijen begint dit unieke stukje erfgoed aan een nieuw hoofdstuk waarin heden en verleden op een mooie manier samenkomen."

"Dankzij de inzet van alle betrokken partijen kunnen we deze prachtige kasteelruïne behouden en openstellen voor huidige en toekomstige generaties. Zo transformeren we de ruïne tot een plek om elkaar te ontmoeten, dingen te beleven en nieuwe herinneringen te creëren", concludeert gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap.