Algemeen

Erfgoeddag heeft 210.000 bezoekers gelokt

Zondag hebben in Vlaanderen en Brussel 210.000 bezoekers deelgenomen aan de 6e editie van Erfgoeddag. De organisatoren zijn tevreden over de belangstelling. Erfgoeddag stond dit jaar in het teken van "kleur".
Op meer dan 500 plaatsen stond het cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Meer dan 813 activiteiten brachten de verschillende facetten van "kleur" onder de aandacht.

"Dat ging van kleur in de iconografie over kleurstoffen en pigmenten, van couleur locale tot modekleuren, van kleurige planten en bloemen tot zwart-wit- en kleurenfotografie, van glasramen tot kleurenpsychologie", zegt coördinator Géraldine Leus.
"Vooral de activiteiten in kleinere en minder bekende erfgoedinstellingen mochten heel wat geïnteresseerde bezoekers ontvangen", zegt Leus.
De organisatoren hadden dit jaar voor het eerst het weer mee. "De zon was voor het eerst echt van de partij", luidt het.

Veel geïnteresseerden voor opleiding restauratie
In tegenstelling tot de Monumentendag in september richt Erfgoeddag zich vooral op het roerende erfgoed: gebruiksvoorwerpen en folklore, maar ook verhalen, liederen en tradities.
Het waren dan ook vooral musea, archiefinstellingen, heemkundige kringen en culturele diensten die hun deuren openzetten.

In Sint-Truiden kon het programma met aandacht voor geuren en kleuren van de Nepalese, Bhutaneese en Marokkaanse gemeenschap op 1.200 geïnteresseerden rekenen.
Eén van de toppers van de dag was de opleiding conservatie en restauratie van de Hogeschool Antwerpen. Die kreeg meer dan 5.000 bezoekers over de vloer.

Daarnaast waren er ook druk bijgewoonde activiteiten in Gent, Mechelen, Maldegem, Aalter, Brugge, Leuven, Liedekerke, Oud-Turnhout en Sint-Gillis-Waas.
Speciale aandacht ging naar kinderen. Zowat 200 van de meer dan 800 gratis activiteiten waren op hen gericht. Vooral in Gent en Mechelen waren heel wat gezinnen met kinderen op pad.
Build for Life