Er gaat nog meer Natural Light schijnen in Afrika

22 december 2016 Bron: Velux
Er gaat nog meer Natural Light schijnen in Afrika
Na het grote succes van de Natural Light solarlampen die de VELUX Groep heeft gedoneerd in Afrika, zal VELUX nog eens 20.000 solarlampen leveren aan verkopers in Zambia, Zimbabwe, Sierra Leone en, vanaf nu ook, in Malawi.
Het Natural Light project, een samenwerking tussen de VELUX Groep, sociale onderneming Little Sun en non-profitorganisatie Plan International, werd opgestart ter ere van het 75-jarig bestaan van de VELUX Groep. Het winnende ontwerp van een internationale ontwerpwedstrijd, een handlamp met zonnepaneel, werd geproduceerd en er werden 14.500 stuks gedoneerd aan Afrikaanse regio’s zonder elektriciteit: één voor elke medewerker van de VELUX Groep en haar zusterbedrijven. Het project breidt zich nu uit naar Malawi.

Michel Sombroek, algemeen directeur VELUX Nederland vertelt: ‘Ons bedrijf is gebouwd op kennis van daglicht en frisse lucht en het Natural Light project was een prachtige manier om ons 75-jarig bestaan te vieren en buiten onze normale markten voor betere leefomstandigheden te zorgen. Het Natural Light project levert lampen om na zonsondergang bij te lezen of koken vervangt de stinkende kerosinelampen en helpt jonge, ambitieuze ondernemers, die nu hun eigen zaak hebben.’

Hij vertelt verder: ‘Na de zeer positieve ontvangst in de andere landen hebben we het programma uitgebreid naar Malawi. Teamleden uit Zambia hebben hun verhaal gedeeld met de nieuwe deelnemers van het project in Malawi en we zijn enthousiast dat zij nu ook onderdeel uitmaken van de Natural Light familie.’

Er gaat nog meer Natural Light schijnen in Afrika

Veiligheid, duurzaamheid en gezondheid bevorderen

Het project heeft drie belangrijke doelen. Als eerste brengt het duurzame lichtbronnen naar regio’s waar geen elektriciteit is. Daarnaast is er een ondernemersmodel opgezet, waardoor lokale verkopers geld kunnen verdienen: dit is een groot succes. Op dit moment zijn er 50 verkopers in drie Afrikaanse landen die Natural Light solarlampen verkopen via hun eigen bedrijfje. De Natural Light solarlampen helpen ten slotte ook bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, doordat er minder giftige kerosinelampen die CO2-gassen uitstoten, gebruikt worden. In plaats daarvan wordt nu gebruik gemaakt van de duurzame energie van de zon.

Olafur Eliasson, kunstenaar en oprichter van Little Sun licht toe: ‘De Natural Light solarlamp zorgt niet alleen voor energie in Afrikaanse gemeenschappen zonder elektriciteit. Het zorgt er ook voor dat mensen middelen hebben om de controle te krijgen over hun eigen leven. Door te zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht, zijn mensen onafhankelijker en kunnen ze veilig werken, studeren en koken in het donker.’

De extra Natural Light solarlampen zijn klaar om geleverd te worden. Komende maanden zal een aantal lokale verkopers in Malawi worden opgeleid om de solarlampen te verkopen, door middel van workshops, rollenspellen, demonstraties en groepswerk.

Wilt u zelf ook een bijdrage leveren? Koop dan nu een Natural Light solarlamp, dan geeft VELUX er namens u één cadeau aan een Afrikaans gezin: http://www.naturallightsolarlamp.com.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo