Algemeen

Energiezuinig en toch mooi verlicht

Het komt niet zo vaak voor dat twee van de aardigste noviteiten op de Euroluce van Nederlandse origine zijn. Willem van der Sluis (30) en Hugo Timmermans (35) presenteerden in Milaan bij fabrikant LucePlan de eerste exemplaren van hun Greenlight Collectie. De twee jonge ontwerpers maken charmante verrassende lampen, "lampen", zoals zij het zelf formuleren, "waarvan mensen kunnen houden". Inventieve groene hightech. En er staan er nog twee op stapel.

Dat de Greenlight Collectie niveau heeft, is vorig jaar al gebleken. De vier ontwerpen die het duo inzond voor de Europese Design Competitie 'Lights for the future' werden allemaal genomineerd en drie ervan bekroond. Voor LucePlan was dat voldoende reden om de gehele collectie op te pikken. Minder dan zes maanden later zijn de eerste twee ontwerpen, Airco en Biodomestic, al productierijp en op de beurs gepresenteerd. Flat en Lily Eau zullen spoedig volgen.

De naam Greenlight is afgeleid van het programma waarmee de Europese Commissie de ontwikkeling van energie-efficiënte producten stimuleert. Groen, zowel in de naam als de kleur van de producten, verwijst naar dat ecologische aspect, maar is tegelijkertijd een esthetische keuze. De verwijzing naar de natuur gaat hand in hand met de afwijzing van wat Van der Sluis en Timmermans de platgetreden paden van het lichtdesign noemen, paden waarop "vervelend wit, rechthoekig, glas en roestvrij staal" de boventoon voeren. Ze kiezen voor uitgesproken functies, vormen en kleuren.

In technische zin zijn de ontwerpen 'groen' omdat de elektronica die bij de tot nog toe gebruikelijke energiearme lampen in de lamp zelf is verwerkt (en dus bij iedere vervanging wordt weggegooid) in een veel betere en duurzamere kwaliteit in hun armaturen is opgenomen. Dat snijdt aan twee kanten. Van de ene kant werkt de elektronica efficiënter en gaat hij veel langer mee. Bovendien zijn de nog slechts van simpele pinnen voorziene lampen duurzamer omdat ze door betere elektronica worden gestuurd. De hogere investering betaalt zich terug door een lagere elektriciteitsrekening en een langere levensduur.

Van der Sluis en Timmermans realiseren zich dat energiezuinige verlichting in het woninginterieur, anders dan in de projectmarkt, nog niet erg gewild is omdat het imago 'duur en ongezellig' hardnekkig is. Daarom zijn ook de fabrikanten terughoudend en wordt er nog steeds op de traditionele peer ingezet. En die peer is een schoolvoorbeeld van verspilde energie: 90% wordt omgezet in warmte en de luttele rest in licht. Daarom juist willen ze lampen maken die aantrekkelijk zijn voor beide marktpartijen. Lampen waarvan mensen kunnen houden.
Build for Life