Algemeen

Energieprestatie-eisen: Bouwunie pleit voor eenvoud

Vanaf 1 januari 2006 moeten nieuwe gebouwen aan nieuwe energieprestatie-eisen voldoen. Deze verplichting vloeit voort uit het Energieprestatiedecreet. Dat wil bereiken dat wie bouwt of verbouwt, investeert in goede isolatie en andere maatregelen om zijn energieverbruik te beperken. Vorige week vrijdag keurde de Vlaamse regering een ontwerpbesluit goed met de methode om die energieprestaties te berekenen. De BOUWUNIE juicht de verhoogde aandacht voor verbeterde energieprestaties van gebouwen toe. Maar de goedgekeurde berekeningsmethode is té complex. Daarnaast pleit de BOUWUNIE voor uniforme energieprestatie-eisen in de drie gewesten van ons land.

Het Energieprestatiedecreet kadert in de omzetting van een Europese richtlijn. Vlaanderen heeft tot januari 2006 de tijd om te voldoen aan de Europese eisen tot minder energieverbruik. De Vlaamse regering keurde hiertoe al twee ontwerpbesluiten goed. Hierin staan de zogenaamde energieprestatiebestekeisen (EPB-eisen) voor vergunningsplichtige werken. Deze eisen hebben betrekking op de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. Het gaat meer in het bijzonder over eisen inzake thermische isolatie, minimale ventilatievoorzieningen, zomerconditie, enzovoort. Daarnaast bevat het jongste ontwerpbesluit de methode om de energieprestaties te berekenen. Deze methode is heel complex. In die mate zelfs dat de BOUWUNIE eraan twijfelt of de architecten in staat zullen zijn om deze berekening correct en met kennis van zaken uit te voeren. Hier is duidelijk nood aan opleiding en sensibilisering. De BOUWUNIE vraagt zich af of de richtlijn een dergelijk complexe berekeningsformule vereist.

Het Energieprestatiedecreet is nog op andere punten voor verbetering vatbaar, aldus de BOUWUNIE. Onder meer op het vlak van de aansprakelijkheden en zeker wat de bijkomende administratieve rompslomp voor de (ver)bouwer, zijn architect, de aannemer(s) en de gemeenten betreft. De BOUWUNIE vraagt om deze tot het minimum te herleiden. Ingeval de eisen niet gehaald worden, voorziet het decreet in, soms ronduit overdreven, sancties. De BOUWUNIE pleit eerder voor stimulerende en ondersteunende maatregelen dan voor boetes. De belastingvermindering voor energiebesparende investeringen heeft ondertussen bewezen dat dergelijke maatregelen inderdaad een positief effect hebben. De Vlaamse regering zou dit effect nog merkelijk kunnen vergroten door gerichte premies toe te kennen. De overheidsstimulansen moeten voldoende groot zijn om het prijsverschil tussen energievriendelijke en traditionele investeringen op te heffen. Bovendien moeten de boetes wegens het niet naleven van puur administratieve formaliteiten verdwijnen. Tot slot bepleit de BOUWUNIE uniforme energieprestatie-eisen in de drie gewesten van ons land.
Build for Life