"Ik was me er niet van bewust dat de Ijslandse certificaten problemen veroorzaken in België. De regelgeving is een Europese zaak, maar ik neem notie van het feit dat een Belgisch bedrijf wilt dat Ijsland stopt met het verkopen van garanties van oorsprong. Ik zal dit bespreken met onze minister van energie", aldus premier Katrín Jakobsdóttir.
“IJslanders weten dat al hun stroom groen is. Belgische consumenten die stroom kopen waaraan IJslandse groene garanties van oorsprong zijn gekoppeld, denken dat ook hun stroom echt groen is. In werkelijkheid kan je voor één groenestroomcertificaat echter maar één keer écht groene stroom produceren én gebruiken. Zoals je een euro ook maar één keer kan uitgeven. Deze dubbele perceptie helpt de transitie naar groen in Europa niet vooruit”, zegt Pieterjan Verhaeghen, Co-Founder en CEO van Bolt.
"Ik weet dat alle energie die ik gebruik groen is. Dus het maakt voor mij niet echt uit of dat wel of niet op mijn factuur staat. Maar ik vind het erg dat Belgische energiebedrijven grijze stroom groen kunnen kleuren via IJslandse certificaten", reageert Sigurlín Gunnarsdóttir.
Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt: “Energiegebruikers worden dus dubbel bedot. De IJslanders weten dat ze de facto groene stroom hebben, maar beseffen niet dat die dat op papier helemaal niet meer is, doordat de garanties van oorsprong verkocht worden aan landen als België. Belgen dénken dat ze de facto groene stroom hebben, maar beseffen niet dat het grijze stroom is die dankzij IJslandse papieren groen gewassen is. Het wordt dringend tijd dat we eerlijk en transparant over de herkomst van energie communiceren in heel Europa. Anders halen we de klimaatdoelstellingen nooit.”
“Het systeem van garanties van oorsprong helpt de vergroening pas écht vooruit als alle landen in Europa ‘meewerken’. IJslanders moeten zelf ook meedoen met het systeem van garanties van oorsprong en dus hun eigen certificaten gebruiken. Zo dragen ze bij aan de vergroening van Europa”, zegt Verhaeghen. Het probleem beperkt zich niet tot IJsland: o.a. Italië en Noorwegen verhandelen ook op grote schaal hun garanties van oorsprong binnen Europa.
“Niet elke consument vindt de weg naar de site met de herkomstvergelijker. Daarom pleit ik voor een nutri-score voor energie, die meteen ‘op de verpakking’, op het moment van de verkoop, toont hoe groen het contract is.”