Energie

Energielabel voor bedrijfsruimte belangrijker voor duurzame samenleving

Energielabel voor bedrijfsruimte belangrijker voor duurzame samenleving
Een energielabel is sinds januari 2015 een belangrijk onderdeel bij de verkoop of verhuur van een bedrijfsruimte. Het energielabel is een verplichting en kan een boete voorkomen. Het niet leveren van een energielabel bij de verkoop of verhuur van een pand levert boetes op tot soms wel €20.000,-en dat wil je als vastgoedeigenaar voorkomen.

Het energielabel voldoet aan de Europese wetgeving en geeft inzicht in de energieprestaties van een pand en geeft hierin een classificatie af (tussen A en G). Het aantal vierkante meter is van belang, evenals het gebruiksdoel van het pand om vast te stellen wat het voor een label wordt.

Waarom een energielabel?

Een energielabel is een belangrijke indicator om aan te geven of een pand goed geïsoleerd is of bijvoorbeeld op een milieuvriendelijke manier wordt verwarmd. Het kan erg veel schelen op de jaarrekening als je door middel van goede investeringen de energierekening terug te schroeven. Een energielabel is daarbij een belangrijk onderdeel, want naast dat deze verplicht is, kun je ook adviezen krijgen hoe je jouw energielabel kunt verbeteren naar een beter label. Een gunstig energielabel kan ook bijdragen aan het makkelijker kunnen verkopen van een bedrijfsruimte.

Wetgeving omtrent energielabels

Rondom energielabels bestaat soms nog wat verwarring maar de wetgeving geeft hier meer duidelijkheid in. Voor woningen is het veel eenvoudiger en goedkoper om een energielabel te regelen. Elke woning heeft namelijk een tijdelijk energielabel ontvangen. Bij de verkoop of verhuur van deze woning dient dit tijdelijke energielabel om te worden gezet in een definitief energielabel. Verduurzaming en energietransitie zal een belangrijke rol spelen voor bewoners.

Bedrijfsruimten hebben geen tijdelijk energielabel en zijn dus afhankelijk van aanbieders van een energielabel. Hiervoor dient namelijk een inspecteur, die ISO gecertificeerd is, een opname op locatie te verzorgen om het energielabel vast te stellen. Deze partij is ook verantwoordelijk voor de registratie van het energielabel bij de Rijksoverheid.

Een groen energielabel

De energieclassificering loopt van A tot en met G, waarbij A (en B) een groen energielabel is en G een rood energielabel. Een groen energielabel voor bedrijven houdt in dat dit een positief bijdrage levert aan een duurzame samenleving en een energiezuinig pand. Een G label houdt in dat het pand veel energie kost en in veel gevallen verouderd is.

Door een nieuwe wetgeving omtrent energiezuinige bedrijfspanden (verplicht energielabel c per 2023) worden pandeigenaren tot actie aangezet. Deze ontwikkeling moet ervoor zorgen dat het energieverbruik in Nederland af gaat nemen. Om pandeigenaren en ondernemers hierin te ondersteunen zijn enkele subsidies in het leven geroepen om de (vaak eenmalige) investering gedeeltelijk voor hun rekening te nemen.

Ook interessant