Energielabel bedrijfspand: 5 maatregelen voor een betere energieklasse!

  NL   9 april 2021 Bron: Bouw & Wonen
Energielabel bedrijfspand: 5 maatregelen voor een betere energieklasse!
Al jaren zijn eigenaren van bedrijfsvastgoed in Nederland verplicht om bij verhuur en verkoop te beschikken over een geldig energielabel. Dit energielabel geeft de huurder of koper inzicht in de energieprestaties van het gebouw. Dit is bij de meeste inmiddels wel bekend.

Maar ben je ook op de hoogte van de nieuwe verplichting? Vanaf 1 januari 2021 moeten alle kantoorpanden met een oppervlak groter dan 100 m2 beschikken over een energielabel C of hoger. Voor veel bedrijfspand eigenaren is dit de belangrijkste reden om nu energiebesparende maatregelen te nemen. Benieuwd naar welke maatregelen je kunt nemen voor een betere energieklasse? Wij hebben vijf maatregelen voor je op een rij gezet!

Tip: beschik je nog niet over een geldig energielabel? Vraag bij Bedrijfsenergielabels een energielabel voor je bedrijfspand aan!

Energiebesparende maatregelen voor je bedrijfspand

Onderstaande maatregelen zijn niet alleen gunstig voor het energielabel van je bedrijfspand, maar leveren ook een flinke energiebesparing op. Dit maakt investeren in een betere energieprestatie ontzettend interessant.

1. Overstappen op LED verlichting

Een van de makkelijkste maatregelen die je kunt nemen voor een betere energieklasse en het besparen op energie, is alle traditionele verlichting vervangen voor LED. Denk aan alle binnen- en buitenverlichting. Het grote voordeel van LED verlichting is de energiezuinigheid en de lange levensduur. Zo heb je de investering snel terugverdiend én bespaar je nog jaren door de energiezuinige verlichting.

2. Verbeter de isolatie

De isolatie van je bedrijfspand verbeteren is een maatregel met een relatief korte terugverdientijd. Het investeren in een betere isolatie van de muren, de vloer of het dak zorgt voor een verbetering van de energieprestatie van je pand. Uiteraard levert het je ook maandelijks een besparing op energiekosten op. In de meeste gevallen is de investering in isolatie binnen vijf jaar terugverdient.

3. Energie opwekken

Een uitstekende manier om je bedrijfspand duurzamer te maken is het investeren in zonnepanelen. Met panelen op het dak van je bedrijfspand kan je zelf zonne-energie opwekken. Het investeren in zonnepanelen draagt niet alleen bij aan een betere energieklasse, maar levert je ook maandelijks een flinke besparing op.

4. Investeer in een HR-ketel

De meeste (oudere) bedrijfspanden worden nog altijd verwarmd met een CV-ketel. Het investeren in een hoogrendementsketel, ofwel HR-ketel, is een veel duurzamere optie. Met deze ketel is het mogelijk om je bedrijfspand op een energiezuinige manier te verwarmen. Ook deze maatregel komt het energielabel van je kantoor ten goede.

5. Kies voor HR-glas

Heeft je bedrijfspand enkelglas? Dan is de kans groot dat er ontzettend veel warmte verloren gaat door de ramen van je pand. Hartstikke zonde natuurlijk, want hierdoor valt de energierekening onnodig hoog uit én dit heeft ook een negatief effect op de energieklasse van je pand. Daarom is het investeren in HR-glas een zeer slimme keuze. Bespaar op energiekosten én draag bij aan een beter milieu.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo