Isolatie

Energie besparen op esthetische wijze

Schoonheid vereenzelvigen met aandacht voor duurzaamheid: het is al geruime tijd dé uitdaging voor elke producent van bouwmaterialen en constructiesystemen. Arval, de dochteronderneming van ArcelorMittal die zich toespitst op de ontwikkeling van innovatieve dak-,vloer- en gevelbekleding, doet sinds enige tijd een meer dan verdienstelijke poging met het nieuwe K’energy-systeem. Dit maakt een verbinding tussen binnen- en buitenstructuur overbodig door de integratie van een speciaal profiel waarop allerlei soorten gevelbekleding kunnen worden aangebracht.

Geen koudebruggen meer

Het K'energy-systeem bestaat uit een aantal verschillende componenten. Ten eerste is er het sandwichpaneel, dat bekleed wordt met een speciaal ontwikkeld metalen profiel. Dit doet dienst als basis voor de ‘Ondafix Connecters’, de onafhankelijke structurele componenten die de gevelbekleding zullen dragen. Ze staan los van de metalen balken aan de binnenzijde van de gebouwconstructie, waardoor de vorming van eventuele koudebruggen zo goed als onmogelijk wordt. Het sandwichpaneel zelf zorgt dus voor de thermische onderbreking, met een spectaculaire U-waarde van 0,13 en een optimale akoestische isolatie tot gevolg. Het is bovendien mogelijk om een extra isolatielaag aan te brengen (K’energyPlus) tussen het basisprofiel en de gevelbekleding (die dan logischerwijs maximaal even dik is dan de Ondafix-structuren hoog zijn).

Grote vrijheid

Bovenop de Ondafix-componenten kunnen allerlei verschillende gevelbekledingen geplaatst worden. Metaal, glas, natuursteen, hout, plaaster, keramiek of zelfs fotovoltaïsche systemen: het kan allemaal. Op die manier combineert K’energy een optimale thermische isolatie met een grote vrijheid om de gevel het uitzicht te geven dat men verlangt. Bovendien is de muur ook minder dik door het ontbreken van de buitenstructuur, wat met zich meebrengt dat er – over heel het gebouw bekeken – heel wat minder ruimte verloren gaat. K’energy is met andere woorden een gevelsysteem dat elke hedendaagse architect moet interesseren, zeker met het oog op de steeds strengere energienormen en de naderende 2020-mijlpaal.